Stormflod og strandinger - foto H.P. Jacobsen
|
Tilbage til hovedsiden om H.P. Jacobsen HER.
|
1903.
"Proceed" af Gribbestad, 1903. Jeg har i en stak af Kjøller-familiens billeder fundet dette - som dog er af fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. Alfred Kjøller HER overtog på et tidspunkt Jacobsens atelier og åbenbart også hans glasnegativer og billeder. Det er fra 1903. Forestiller galeasen "Proceed" af Gribbestad. Erik Pedersen beretter i sin bog om strandinger ved de bornholmske kyster: "Strandet 4. maj kl. 24 i tåge med torden, hagl og regnskyl ned Næs, 1000 alen syd for Allinge, på rejse fra Königberg til Nakskov med ca. 90 tons oliekager. Skibet blev bragt flot 9. maj af Svitzers S/S Herta og bugseret ind til Allinge Havn". Mon ikke det er det vi ser her. Gribbestad ligger nord for Göteborg. BM.
Fotografens atelier i stormflod 1904-1905
Fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. Allinge Havn efter en storm 1904/1905. Fotografens atelier ses yderst til højre. Bornholms Museum.
Bornholms Socialdemokrat 7. januar 1905. Han tog en Mængde brillante >>Billeder i Allinge, Sandvig, Tejn og Gudhjem. .. Hr. Jacobsen har leveret Billeder af Stormfloden til en Række illustrerede Ugeblade".
Foto H.P. Jacobsen. Allinge Havn. Stormflod 1904.
Foto H.P. Jacobsen, Allinge, Strandpromenaden 5, set fra Sandvig Havn.
Menes at være fotograferet i forbindelse med stormfloden 1904-1905, hvor Jacobsen også fotograferede i Allinge, Tejn og Gudhjem. Bådene har nok for de flestes vedkommende været trukket op på kajen den nytårsnat, hvor endnu en stormflod hærgede Bornholm. Men ødelæggelser er der sket kan man se. Bornholms Museum. |
Jens Riis Jørgensen fortæller: Enkefru Vilhelmine Carlsson var på tidspunktet, hvor billedet blev taget, indehaver af den 12 fag lange stuelænge ud til havnen. Her havde hun siden 1888 haft gæstgiveri, og på hjørnet til Stormgade havde hun værtshuset "Ded søda Jørned". Hendes forældre var indvandret fra Sverige, hendes mand lige så og deres datter Albina Carlsson giftede sig med Jönsson, så der er blevet talt både svensk og bornholmsk i dette hjørne af Sandvig. Stuehusets ældste bindingsværk gik tilbage til første del af 1700-tallet og blev forbedret betydeligt i 1768 og 1793, hvor det fik stråtaget udskiftet til tegltag. Albina byggede Carlssons Hotel i to omgange, i 1909 og 1912, senere kaldt Hotel Nordland.
|
Stormflod 1904 i Gudhjem. H.P. Jacobsen. Allinge.
Foto H.P. Jacobsen, Allinge. Resultaterne af stormflodens hærgen i Gudhjem 30.-31. december 1904. Midt i billedet ses galeasen ”Kristian” af Marstal på kajen. Den blev repareret og kom igen ud at sejle. Tre kvaser, fire halvdæksbåde og ni åbne både blev ødelagt totalt. I baggrunden ser man Gudhjem Kirke, som blev indviet 1893, den erstattede det gamle Gudhjem Kapel, som desværre blev delvis nedrevet i 1895 og nu står som ruin.
Foto H.P. Jacobsen, Allinge. Resultaterne af stormflodens hærgen i Gudhjem 30.-31. december 1904. Midt i billedet ses galeasen ”Kristian” af Marstal på kajen. Den blev repareret og kom igen ud at sejle. Tre kvaser, fire halvdæksbåde og ni åbne både blev ødelagt totalt. I baggrunden ser man Gudhjem Kirke, som blev indviet 1893, den erstattede det gamle Gudhjem Kapel, som desværre blev delvis nedrevet i 1895 og nu står som ruin.
1905
Earl of Zetland, 1905. En stranding, fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. En nat i begyndelsen af oktober 1905 strandede den finske fuldrigger ”Earl of Zetland” på de bornholmske klipper syd for Vang. Den var på rejse fra Sundswall til Sydafrika med tømmer. Om morgenen kom hjælpen fra Hasle og Allinge Redningsstationer og man fik med stort besvær mandskabet reddet i land. Man håbede dog på, at skibet endnu kunne reddes, men vejret blev stadig dårligere og efter et par uger deltes skroget i to og lasten flød ind på land i store mængder. Den 15. oktober gik skibet til bunds.
|
Beskrivelsen stammer (i uddrag) fra ugebladet ”Hver 8. Dag”, fra november 1905. Det var et af de første blade i Danmark, der bragte fotografier af aktuelle begivenheder. Fotografen var H.P. Jacobsen fra Allinge, han havde solgt det fotografi, der ses her, af det nyligt strandede skib (som han altså også fik fremstillet som postkort) til ugebladet foruden et billede af skroget, som han havde taget knap to uger senere.
Der findes mange fotografier og postkort i bornholmske samlinger af den spektakulære stranding – fotograferet fra forskellige vinkler i løbet af de 14 dage dramaet stod på. Se Bendt Kjøllers fotos HER. |
Den 14. april 1907 stødte dampskibet SOLHEIM af Tvedestrand i Norge på klipperne ud for Møllevigen, dvs. kløften syd for Hammershus. Det var et relativt nyt dampskib, bygget 1901, og det var da på vej med kul fra Sunderland i Storbritannien til Königsberg i Preussen, nuværende Kaliningrad. Dampskibet blev bragt flot af Svitzers S/S KATTEGAT samme dags aften, efter at 800 tons kul var blevet kastet over bord. Efterfølgende blev dampskibet bragt ind til Rønne for reparation. Fotografiet skyldes H.P. Jacobsen, som – igen - fik et af sit livs meget fine motiver. Bornholms Tidende skrev 18. april 1907, at H.P. Jacobsen fra Allinge fotograferede damperen straks efter strandingen. Billedet kunne bl.a. købes i Colbergs Boghandel i Rønne.