Soltau Sivertsens gruppebilleder
|
Tilbage til Soltau Sivertsens hovedside HER. |
Skolebilleder, præstebilleder, familiebilleder mv.
Et jagtselskab et sted på Bornholm. 19 herrer har sat hinanden i stævne, iført passende beklædning og jagtrifler. Og så har de bedt fotograf Soltau Sivertsen om at komme forbi og forevige dem. Om de har fået andet end et enkelt rådyr er svært at se, for de har villet have deres hunde med på billedet. Vi må håbe, at fotografen har forklaret dem, at det ville være svært, hvis hundene ikke sad musestille. Som man ser, er det blevet til disede skygger foran selskabet og jeg kunne ikke forestille mig, at der var andre end netop Soltau Sivertsen, der kunne finde på at aflevere sådan et mislykket billede. Til gengæld har det nok været billigt. Billedet er klæbet op på Sivertsens karton og det har været sat i en egetræsramme af den type, der var moderne lige omkring 1900, som også er alderen på fotografiet. Gad vide om vi kan få sat navne på nogle af disse herrer, gårdmænd går jeg ud fra de fleste er. ES.
Allersidst i 1890'erne påbegyndte man anlægget af jernbanen fra Rønne til Nexø. Det var et stort projekt, det var fremsynet og det var for alvor med til at sætte gang i en udvikling på Bornholm. Her er det "Franskmanden", et anlægslokomotiv, (tysk, Heilbronn, 1882), fotograferet af Soltau Sivertsen 1899. Man ved endog hvem nogle af personerne på billedet er,("børsterne"): Øverste række nr. 3 fra højre: Hans Frederiksen, Bodilsker. Nr. 4 Svend Sjøberg. Forreste række nr. 2 fra højre Chr. Kjøller, Balka. Der var ansat både lokale og folk "ovrefra" til anlæg af jernbanen. Billedet var med i vores bog om jernbanerne på Bornholm fra 2007. Nu ved vi hvem fotografen var, fint billede, om end tidens besværlige tand har tygget vel meget. BØA.
Skolebillede fra den Grundtvigske Friskole i Bodilsker. Lærerinden til højre i billedet er Johanne Kristine Hansen (1853-1939), i min familie kaldt Moster Hanna, da hun var søster til min farmor, Caroline Agnethe Hansen (1866-1949). Bageste række længst til venstre står Hans Christian Jensen (1893-1944), Buddegård, Bodilsker. Billedet tilhører Poul Kofoed Hansen, tidligere Gadegård, Bodilsker. Det er scannet og kommenteret af Aage Hansen, Nexø. Se mere om den grundtvigianske friskole i Bodilsker HER.
Vi har en fotograf på Bornholm, som tog sine billeder med nogle lidt skæve vinkler. Han var ikke et helt almindeligt menneske - og det afspejler hans fotografier også. Vi aner ikke, hvem der er fotograferet - eller hvor. Vi kan blot konstatere, at det er et ældre par vel med børn og svigerbørn - på en avlsbrugerejendom et sted. Og at det er en pibe han holder i hånden. Fotografen hed Soltau Sivertsen og var apotekeruddannet - og boede i Hasle. Han var den første private bilejer på Bornholm - og havde biograf i Hasle på et tidspunkt. BØA 2014-14. (Mogens Kofoed, Svaneke har et identisk billede med oplysninger om samtlige personer.)
|
Ægteparret og deres børn er blevet identificeret: Det er fotograferet på Kongens Mark 1907. Fejring af guldbryllupsdagen. Stående fra venstre: Peder Krøjer, Karl Krøjer, Peter Andersen, min oldefar, kom fra Holmegård i Årsballe g.m. Juliane. Therkelsen g.m. Andrea. Siddende Anina svigerdatter, Sanna Krøjer, tipoldemor Caroline Kirstine Krøjer f. 26. oktober 1832. Oldemor Juliane Krøjer. tipoldefar Hans Michael Krøjer. Andrea Krøjer g.m Therkelsen, i Amerika kaldte de sig Andersen. Kom hjem igen og købte Sortegård. (Oplysning fra en slægtning, Mogens Timand Kofoed.) Se meget mere HER.
|
Soltau Sivertsen har fanget en mormor, mor og et barnebarn.
Jeg er vældig optaget af fotografen Soltau Sivertsen fra Hasle. Han tog nogle overraskende billeder indimellem. Ville nok noget andet end det almindelige stereotype fotografi. Dette er en usædvanlig pragtfuld præsentation af tre generationer, bedstemor, mor og en lille søn. Vi ved ikke hvem det er desværre. Det tilhører Bornholms Museum. |
Familien på Lynggård i Nylars. Lynggård i Nylars. BØA 2015-15. O. 1900. Foto Soltau Sivertsen, Hasle, ca. 1900-1905.
En familie med otte børn. Foto Soltau Sivertsen, Hasle.
Jeg har for længe siden fået dette billede - og kunne på ingen måde finde ud af, hvad det var der skete på billedet. Men så dukkede der alligevel endelig en oplysning op om det - der findes et eksemplar af billedet på Bornholm Museum med gode oplysninger: "Et fotografi af fiskere og sømænd med deres familier fra Nexø, Aarsdale og Snogebæk; samlede i Almindingen (foran hotel Jomfrubjerget) i anledning af Nexø og Omegns Sømandsforenings 25 Aars Jubilæum 1904". Voila! Lur mig hvis det ikke er fisker, sømand og formand Andreas Peter Kruse, Snogebæk, der sidder med sine tre ordner forrest i midten - og som ses på billedet herover. Pragtfuldt billede! Se mere om Snogebækfolk HER.
Konfirmationsbilleder. Sivertsen har fotograferet MANGE se HER
Konfirmationsbillede - præstebillede - Østerlars Kirke. BM.
Konfirmationsbillede. BM.
Fotograf ukendt (Soltau Sivertsen? som benyttede karton som dette), Et par skoleklasser - velsagtens - et sted på Bornholm. Store og små børn. Hvor? Tilhører Kenn Erik Bech.
Konfirmationsbillede af Soltau Sivertsen, som har brugt et karton med en skønvirkeindramning og præget navn. Og se, så har han fået en pige med et stort kors til at sidde forrest i midten. Og de forreste piger, bortset fra hende, med næsten foldede hænder. Nylars. 1900'erne? BØA 2015-15.
BØA 2015-15.
Skolebilleder. Soltau Sivertsen har fotograferet MANGE, se under skoler HER.
Nyker Privatskole 1906. Foruden de offentlige skoler, var der private skoler - ofte pogeskoler - især i købstæderne, men også i landdistrikterne. Her er det Nyker Privatskole 1906. Foto af Haslefotografen Soltau Sivertsen. (Hans billeder er ofte anderledes, taget i en lidt skæv vinkel). Billedet er fra adjunkt Bodil Kures arkiv. Ved at gennemgå folketællingen i 1906 finder man ud af, at Bodil Kures forældre ejede Ypperne Mølle i Nyker og at hendes ældre søster Agnes Kure, f. 1888, var lærerinde. Mon det er hende i bagerste række og møllejer Jørgen Kure til højre? Skolen holdt sikkert til i stuehuset til møllen, som vi se på billederne. BØA 1976-39.
Nyker private Skole, præstegårdsskolen i Nyker. 1909 - en pogeskole. Fotograf Soltau Sivertsen. I "jugendindramning". BØA 1976-39.