Gottlieb Støckel, fotograf i Rønne fra 1864-1889
Dateringer ved hjælp af bagsider, møbler og numre mv.
Datering ved numrene bag på billedet, se Philip Kofoeds hjemmeside HER
Portrætter taget under åben himmel - med Støckels ældste fotobaggrund
Ung kvinde fotograferet i Gottlieb Støckels udendørs "atelier" i 1864. Græs på gulvet. BØA.
|
To små piger, vi ved desværre ikke hvem de er, men formentlig familien Dam i Aakirkeby. Fotograferet i 1864 eller 1865. Fotografen har ikke sat sit navn på billedet, men det er Gottlieb Støckel i Rønne, Bornholms første fastboende fotograf. Det ser man på hans malede fotobaggrund, som går igen på hans tidligste billeder. Læg også mærke til, at optagelsen ikke er sket i et atelier, men under "åben himmel", på grus og græs.
De to piger er sendt til fotografen i deres allerfineste tøj, den forunderlige mode der dikterede, at selv ganske små piger skulle have blottede skuldre. Og så har de mamelukker på og knapstøvler. Fra Holger Dams samling, ES. |
Visitkortfotos fra 1864 til omkring 1870 - efter etablering - se mere HER
Visitkortfotografier fra Grete Sonnes album HER. Formentlig fotograf Støckels svigerinder, to af søstrene Lintrup. Bemærk, at det som er karakteristisk ved de tidligste fotografier er, at de gengives i hel figur. Billedet til venstre er ældst, fotograferet i atelier med draperier, portierer. Bemærk den højryggede stol - den går igen i fotografens billeder i de 25 år, han fotograferede i Rønne.
Visitkortfotos fra 1870erne - se flere HER
De to visitkort her er også fra Grete Sonnes album, HER. Den lille dreng står ved Støckels guideron, som er letgenkendelig med den udskårne bordkant. Billedet af kvinden er ret tidligt. Fotobaggrunden med den malede blomstervase på en kamin synes kun at være benyttet på Støckels tidlige bilelder. Også kurvestolen hører til det tidlige atelierudstyr.
To tidlige portrætter - omkring 1870 - af ægteparret Støckel, Gottlieb og hustruen f. Lintrup. Grete Sonnes album, HER. Fotografen har ikke fundet det nødvendigt at nummerere egne portrætter. Den blå, litograferede bagside har været meget benyttet, ikke bare af Støckel, men i tilsvarende udformning af andre fotografer. Fotografbagsiderne afspejler en slags modetrend indenfor fotografiet, formentlig styret af engrosforhandlerne (fx Budtz Müller).
Fra Grete Sonnes album HER. Ægteparret hedder "Didricksens" , og fotografiet har løbenummer 7004. En kopi af billedet findes i Lintrupfamiliens album.
Der står, at hun hedder Ane Lintrup.Den unge ukendte kvinde er moderigtig i 1870ernes Rønne. Løbenummer 7564. At dømme efter løbenumrene er disse bagsider benyttet senere end de meget almindelige blå litografier. MEN - det er ikke sådan, at detn ene type bagside afløste den anden, de synes at være benyttet samtidig flere af dem. En nyere "bagside" kan også syldes, at fotografiet er en kopi af en ældre optagelse.
Der står, at hun hedder Ane Lintrup.Den unge ukendte kvinde er moderigtig i 1870ernes Rønne. Løbenummer 7564. At dømme efter løbenumrene er disse bagsider benyttet senere end de meget almindelige blå litografier. MEN - det er ikke sådan, at detn ene type bagside afløste den anden, de synes at være benyttet samtidig flere af dem. En nyere "bagside" kan også syldes, at fotografiet er en kopi af en ældre optagelse.
Til venstre Carl Henningsen, søn af senere postmester i Odense. Foto G. Støckel, 1875, bestillingsnummer 631. Til højre er det Juliane Didricksens tre børn, 1870erne. Grete Sonnes album, HER.
Efter at G. Stöckel blev præmieret på udstillingen i Napoli 1870, afbillede han både for- og bagside af præmien på bagsiden af sine visitkortfotos. Ukendt kvinde, foto 1878. Nr. 2600.
|
Støckel modtog en sølvmedalje fra udstillingen i Neapel 1870, skønt han ikke havde udstillet, men blot fordi en eller anden - der havde købt fotografier hos ham - havde forevist disse ved udstillingen. (Fortalte mange år senere hans søn, Johan Støckel.)
|
Menes at være provst J.C. York, 1820-1888.
|
Efter præmieringen i Amsterdam 1877, ses for- og bagside af begge to præmier på bagsiden.
|
Visitkortfotografier 1880erne - se mere HER.
Fra Philip Kofoeds scanninger af Støckels protokoller. HER.
Gottlieb Støckels protokol, august 1881. Fx. nr. 9439: Gaardejer Kofods Børn Loftsgaard i Pedersker.
Portrætter uden løbenumre.
Kurt Ipsens samling.