A., Ad., Alf. (Alfred) Petersen, fotograf i Allinge fra 1893-1911
NAVN: Alfred Petersen, skriver sig A. Petersen, Ad. Petersen og Alf. Petersen.
DATA: ukendt AKTIV: 1893-1911 ADRESSER: 1893-1895, Nygade/Storegade 18, Allinge ? Pilegade, Allinge 1908-1911, Havnegade 17, Allinge UDDANNELSE: UDEN FOR BORNHOLM: NEJ PORTRÆTFOTOS: JA GRUPPEFOTOS: JA REPORTAGEFOTOS: TOPOGRAFISKE FOTOS: JA STEREOFOTOS: nej POSTKORT: nej UDSTILLINGER: FAGLIG FORENING: STEMPLER: Blæktryk, alm. tryk og blindtryk EFTERFØLGER: Andreas Ipsen, se HER. ARKIV: Mange af hans og forgængerens glasnegativer indgår i Alfred Kjøllers store negativsamling på BM og BØA. Se annonce herunder. LITTERATUR: KOMMENTARER: Hans ejendele blev sat på tvangsauktion i 1901. |
Bornholms Tidende 26. september 1893. A. Petersen. Foruden portrætter fotograferede han grupper, landskaber, interieurs - ligesom han kopierede ældre fotografier, malerier etc. Desuden tilbyder han at fotografere med "Magniumslys" som var datidens bud på blitz til indendørs fotografering.
|
Kilde folketællinger 1901. Alfred Petersen, fotograf. Det var også en mulighed at fotograf Alfred Petersen var denne person, født 1877 (?).
Her fremtræder både Ad. Petersens og Bendt Kjøllers navne. Hvilket der er det første er svært at vide.
Ad. Petersen er i urmager Andersens atelier fra 1893 til 1895, hvor Karen Sørensen overtager det, derefter i 1897 P. Rydahl . HER.
Bornholms Avis 20. sept. 1893 og to efterfølgende annoncer, A.(Alfred) Petersen, Allinge. Det synes at være hans første annonce og han kan være nystartet som fotograf på dette tidspunkt. Vi har spredte oplysninger om ham, som skal verificeres: Allinge, i Pilestræde som logerende til 1890. Derefter i Storegade, også som logerende. Senere muligvis i Esbjerg? I 1900 ansætter Bendt Kjøller en bestyrer til sit atelier og vi ser Ad. Petersens navn som reklame på ejendommen. (Se herunder).
Bornholms Avis 20. sept. 1893 og to efterfølgende annoncer, A.(Alfred) Petersen, Allinge. Det synes at være hans første annonce og han kan være nystartet som fotograf på dette tidspunkt. Vi har spredte oplysninger om ham, som skal verificeres: Allinge, i Pilestræde som logerende til 1890. Derefter i Storegade, også som logerende. Senere muligvis i Esbjerg? I 1900 ansætter Bendt Kjøller en bestyrer til sit atelier og vi ser Ad. Petersens navn som reklame på ejendommen. (Se herunder).
Bornholms Tidende 22. september 1893. (Samme som ovenfor).
|
Bornholms Avis, 15. marts 1901. Ad. Petersen, Allinge. Tvangsauktion på Ad. Petersens indbo,. bl.a. hans atelier, to udhængsskabe mv.
|
Bornholms Avis. 13. november 1909. Bemærk: Alf. Petersen. Bemærk Petersen fortsætter, (der var indsat en bestyrer af atelieret i 1908, var Victor Lund) og plader fra foreningens begyndelse forefindes.
Havnegade 17, Allinge. Fotografatelier i Allinge, fra Kjøllerfotografernes arkiv. "Gelænderet", som herren til venstre holder hånden på, blev benyttet af Eugenie Andersen 1890-1893. Hendes atelier blev overtaget i september 1893 af Ad. Petersen (er det ham der står ved gelænderet? Det må være atelieret i Havnegade 17 i Allinge. Vinduerne er for små til det atelier Ad. Petersen havde hos Bendt Kjøller i Pilegade i Allinge.
Stolen i brug. Vinterparat med solide støvler og varmt overtøj. Kjøllersamligen. Fra atelieret herover.
|
Vinterparat med solide støvler og varmt overtøj. Kjøllersamligen.
|
Storegade 18 i Allinge, ukendt årstal. Fra kjøller-fotografernes arkiv. BM.
Bornholms Avis, december 1895. Øens fotografer skat og indtægter:
Nexø: Fotograf Hansen i Nexø 53 kr på en årsindtægt på 1000 kr. Rønne: Fotograf Spelling i Rønne 112 kr på en årsindtægt på 2000 kr., fotograf Yhr 103 kr og 60 øre på en tilsvarende indkomst. Fotograf C. Møller 30 kr og 80 øre på en årsindkomst på 1000 kr. Allinge Fotograf Kjøller i Allinge 22 kr 75 øre indtægt 600 kr, fotograf Petersen 21 kr årsindtægt 500 kr. Svaneke: Fotograf Myhre: 40 kr. og 50 Øre årsindtægt 1300 kr. Aakirkeby: Fotograf Louise Kaas, 7 kr. og 56 øre, indtægt 500 kr. Til sammenligning kostede en fin gl. cognac mellem 75 og 250 øre pr. flaske. Bornholms Avis, september 1896 Ad. Petersen deltager i salonskydning. Storegade 18 i Allinge, indrettet som atelier til Eugenie Andersen i 1890, datter af ejeren af bygningen, urmager Andersen.
|
Bornholms Tidende 6. december 1897. Petersen - stavet med d.
|
Bornholms Avis 6. december 1899. Petersen.
|
Fotograf Alfred Petersens (midlertidige) forretning og atelier på hjørnet af Pilegade og Vestergade i Allinge. Senere blev denne forretning - vist - igen drevet af Bendt Kjøller, senior, hans enke og endnu senere sønnen Alfred Kjøller. Bendt Kjøllers enke ejede det til 1916. Bornholms Museum.
Han er for ung: Erling Juul-Pedersen: Ham du har fat i Alfred Janus Petersen f. i Ibsker 07.08.1879 – som søn af fisker Julius Petersen, der fisker fra Christiansø – her er Alfred ved FT 1880 – Faderen dør på Christiansø 19.02.1885 og moderen, Alfred og han søskende bor ved FT 1890 i Svaneke. Alfred bliver konfirmeret i Svaneke 01.10.1893 – Kan ikke finde ham i FT 1901 - men han bor jo ved giftermålet i 1905 i Helsingborg - kunne det være ham der har forsøgt sig i Allinge og går konkurs i 1901 og så stukket af til Sverige ? – han står overalt som fotograf ihvertfald fra 1905. han kan følges til FT 1930 – i København, her oplyser han at han er ugift)
Fotograf Alfred Petersen. Politiets registerblade, København. I København fra 1907 til 1909 og igen fra 1913 ff.
Hvis fotografen Ida Frèlins skæbne var tung, - så kan det slet ikke sammenlignes med den skæbne, som fotograf Alfred Petersens hustru, Klara Malmstrøm blev tildelt. – Jeg giver her et kort resume. Dybt tragisk.
Endnu har jeg ikke fundet hvor i København, parret blev gift. Men ægteskabet blev i hvert fald ophævet efter få år. Medens parret var gift boede de i henholdsvis Helsingborg og Malmø, men i november 1907 meldte Klara, som nu kaldte sig Elly Klara Malmstrøm, tilgang til København, hvor hun tog plads på Ole Nielsensvej 9. Efter et halvt år flyttede hun til Baggesensgade 4 og efter yderligere et halvt år blev det Vesterbrogade 2. Men i oktober 1909 var hun flyttet til Møntergade 14. På dette tidspunkt havde hun mødt ”cykelsmeden Ludvig”, og med ham ventede hun et barn, som blev født den 9. oktober 1909 på Den Kongelige Fødselsstiftelse. Umiddelbart ses denne fødsel dog ikke indført i kirkebogen for Den Kgl. Fødselsstiftelse. Allerede ved fødslen prøvede Klara på at få pigen, som havde fået navnet Elly Vera Malmstrøm, anbragt i pleje. Hun anså det ikke for realistisk, at hun selv kunne klare at opfostre datteren. Men det lykkedes ikke for hende. Herefter havde hun bedt Ludvig forsøge at skaffe så mange penge, så hun kunne betale en familie for at overtage barnet. Men det var heller ikke lykkedes. Den 30. oktober havde hun set sig så rådvild, at hun ikke havde set anden udvej end at dræbe barnet. Det foregik på den måde, at hun havde druknet barnet i en vaskebalje. Herefter havde hun svøbt det i en voksdug og var gået til Frederiksberg Have for at kaste barnet i vandet. Men her var alt for mange mennesker og derfor gik turen til Charlottenlund, hvor hun på stranden kastede barnet ud i vandet. – Efter nogle dage blev barnet fundet og efter at politiet havde haft en efterlysning i gang, blev Klara anholdt i sit logi i Møntergade. – Dommen lød på otte års fængsel, hvilket bl.a. medførte et indlæg fra Georg Brandes om det uhørte i, at dommen var så streng. – Klara blev overflyttet til Kvindefængslet på Christianshavn, hvorfra hun blev løsladt i 1913 – altså efter godt tre års fængsling. En forfærdelig historie, som berører mig utrolig meget. Og ikke mindst, da billedet af hende dukkede op i genraliebladet fra Christianshavns Straffeanstalt. |
Jeg leder med lys og lygte efter en fotograf Alfred Petersen på Bornholm - han startede sit første atelier i 1893.
Derfor er det nok ikke denne fotograf, Alfred Petersen fra Ibsker f. 1879. (Politiets efterretninger). Når du får den, er det fordi en fotograf Alfred Petersen blev gift med en pige fra Skive i 1905. (Skive Folkeblad. 10. september 1905. Fotograf Alfred Petersen.)Siger det dig noget? |
Fotograf Alfred Petersen (står der vist på pladen - eller på en kopi på BM) på arbejde i Sandvig.
Der har været rigtigt meget at gøre i Allinge-Sandvig med den store turisme. Der findes i hundredvis af billeder af badende turister. Om det er Petersen eller Kjøller, der har taget dem kan ikke bestemmes. Glaspladen findes i fotograferne Kjøllers samling (på Bornholms Museum), og Bendt Kjøller, hvis atelier Petersen bestyrede i en periode må have efterladt sin glaspladesamling hos fotograferne Kjøller. Bornholms Museum. |
Dette billede er også fra Kjøllerarkivet, (BM 717), men signeret Ad. Petersen. Det var fotografen, som i nogle år, fra 1893, og senere havde lejet atelieret i Pilestræde i Allinge af Bendt Kjøller. Men som vi i øvrigt ikke ved ret meget om.. Bendt Kjøller fortsatte atelieret i Pilestræde - og han har altså overtaget Ad. Petersens glasnegativer og andet som vi ser her. Petersen har lavet en fin fotokollage til IOGT - afholdslogen. "Hammershus Nr. 166". "Danmarks store loge af Independent Order of Good Templars. Stiftet Aar 1882" - står der på medaljen. Allinge-Sandvig Afholdsforening blev stiftet 1883 (Bornholms Museum har foreningens fane) om der både var en afholdsloge og -forening på Nordlandet ved jeg ikke. Men det var stærke og sikkert nødvendige bevægelser. Gad vide om navnene på disse gæve mænd og kvinder er bevaret?