N.E. Plymouthz Australia Fotografi Atelier - sidst i 1870erne
|
Plymouthz' dagbogsnotater fra New Zealand 1859-1860. HER.
|
Der er rigtig mange annoncer fra Plymouthz, hvis man søger på de svenske aviser, se HER.
NAVN: Nils Eriksson Plymouth
DATA: Født 1834 i Hörup (L) - 27. maj 1900 i Wanstads, Malmöhus AKTIV: Fotograf i Australien/New Zealand 1860-ff, i Sverige ca. 1865-1891 På Bornholm maj 1877-juni 1878 ADRESSER: Rejsefotograf UDDANNELSE: malersvend, guldgraver i New Zealand UDEN FOR BORNHOLM: Bosat i Sverige PORTRÆTFOTOS: ja GRUPPEFOTOS: ja REPORTAGEFOTOS: TOPOGRAFISKE FOTOS: ja STEREOFOTOS: POSTKORT: UDSTILLINGER: FAGLIG FORENING: STEMPLER: samme blækstempler på alle fotos, jvnf. herunder. EFTERFØLGER: ARKIV: LITTERATUR: Har skrevet om sit ophold i New Zealand - da han var der 1859-1861 (evt. længere) - se HER. KOMMENTARER: Fra ca. 1890 kaldte han sig Plymouthz & Son. Enligt Sveriges Befolkning 1890 är fotograf Nils Erik Plymouthz född 1834 i Hörup (L) och gift med Kersti Hansson född 1843 i Östra Vemmenhög (M). Detta år (1890) bor familjen med fem barn i Wanstad N:o 10, Malmöhus län. Sidste annonce (i digitaliserede aviser) Oskarshamnstidningen 14.9.1895. Blekinge Museum om fotografer: Plymouthz, Nils Ericksson. F i Hörup socken i Skåne flyttade till Australien, där han lärde sig fotografi och reste runt med en annan svensk (Carl August Oesten) i New South Wales och Victoria återvände han till Malmö. Därefter turnerade han runt i Danmark, Skåne, Småland och Blekinge med en hästdragen ateljé kallad Australia-Resande-Fotografi-Atelier. I slutet av 1880-talet fotograferade han i Östra Blekinge finns han upptagen i Sveriges handelskalender under Mörlunda i Kalmar län.
KIlde HER. Nils Eriksson Plymouthz (1834-1900) fik syv børn hvoraf kun få blev voksne; den yngste lød det pompøse navn Julius Sydney Wellington Plymouth!
Fundet på ancestry: Nils Eriksson Plymouthz Born in Hörup, Kristianstad, Sweden on 01 Aug 1834 to Eric Ply and Bengta Tufvesdotter. Nils Eriksson PLYMOUTHZ had 7 children. He passed away on 27 May 1900 in Wanstads, Malmöhus, Sverige. N. E. Plymouth var professionel fotograf, og vides at have rejste rundt i sydøst Australien i 1862. Her var han i partnerskab med svenskeren Carl August Östen. I juni 1862 regnede man med, at Östen var i Melbourne, hvor politiet håbede at arrestere ham og ifølge de australske kilder, lykkedes det for dem. Östen havde forladt hustru og to børn i februar 1862. Senere på året ved man, at Plymouth fotograferede på egen hånd.
Men hvorfor og hvordan det lykkedes for de to at dukke op i Sydsverige og på Bornholm nogle år senere er uvist. Men i hvert fald falder man en sjælden gang imellem over deres tidlige visitkortfotografier – og så et enkelt fint topografisk billede fra Allinge, som ses herunder. Af svensk fotolitteratur fremgår det, at der faktisk i anden halvdel af 1860erne var en omrejsende fotograf i Skåne, som hed Plymouthz! Han averterede i svenske aviser med, at han, fx i 1867, kom til Höganäs med sin ”Australia=Fotografi=Vagn”. Han skrev i annoncen, at han var yderst billig, at han fotograferede uden hensyn til vejret (tidligere kunne man kun tage gode billeder i stærkt sollys), at han kun solgte vellykkede fotografier og han også havde fotografirammer til salg. Han var flere andre steder i Skåne i 1867 og i 1869 var han med sin ”Australia-Fotografi-Vagn” i ”Cimbrishamn”. Her tog han kun ”4 kr pr dussin for fotografering”. Sikkert visitkortportrætter som vi vi ser på denne side.
Högnäs 1867. Kilde HER.
En efterkommer, Hanna Plymouth fortæller (2012): "N.E. Plymouth var min farfars farfar. Han tog sitt namn efter att ha varit i Nya Zeeland och Australien där han först letade guld - sedan var hemma och sedan åkte tillbaka och var fotograf. Den "prärievagn", som han åkte omkring med på den skånska landsbygden så småningom hette AUSTRALIA."
I en svensk bog om fotografering i Hälsingborg (hvor den ene af de ovennævnte annoncer er fundet) er der gengivet en malende skildring af fotografiets indtog på landet i Skåne i 1850erne, netop med en ”Australia” vogn og en omrejsende fotograf, der endda var dansk. Det er, som om ”Australia” er en vogntype – eller det må være den samme fotograf Plymouth, der er kommet til Skandinavien med sit fotografiske udstyr og har fået bygget sig sin foto- og mørkekammervogn.
(Karl Erik O-n Ander: Helsingborgs första fotografer och deres bilder 1840-1900. 1998. ) I en beskrivelse af det tidlige fotografi i Østerlen får vi dels at vide, at Plymouth var i Simrishamn i 1869 og 1870, dels at han, medens han opholdt sig der, var nogle dage i København (måske for at købe papir og kemikalier til sit arbejde). At han også - næsten ti år senere - fik en chance for at sejle til Bornholm og tjene penge på fotografering der, det kan aviserne og fotografierne bekræfte.
Han har nok ikke haft sin Australia-vogn med (så havde det omtalt i en annonce), men på det tidspunkt skulle man rejse rundt med et helt mørkekammer, for fotograferingsprocessen krævede, at den lysfølsomme kollodium på glaspladen var våd, når den blev eksponeret og siden skulle frem,kaldes - og kopieres. Det var mildest talt besværligt – og krævede faktisk en vogn eller en vældig udrustning. (Tidsskriftet Österlen 1999) |
BA 8. maj & 15. juni 1877. Plymouthz
BA 17. aug. 1877. Plymouthz
BA 11. sept. 1877. Plymouthz
BA 25. sept., 28. sept.,12. okt., 8. nov. & 16. nov. 1877. Plymouthz
BA 4. dec. 1877. Plymouthz
BA 7. & 14. maj. 1878. Plymouthz.
Bornholms Avis, 23. maj 1878. N.P. Hattonsten & Co. Hvem Hattonsten er - ved jeg ikke, navnet popper ikke op hverken i danske eller svenske aviser, eller på Nettet - og div. andre søgemuligheder. På samtlige aviser i Danmark er det kun ovennævnte annonce, der dukker op.
Bornholms Avis 21. juni 1878.
Stemplet på bagsiden af billedet fra Allinge. Fotografen har brugt det samme stempel på alle sine billeder.
|
Australia Fotografi Resande Atelier - Vagn 1869
”N.E. Plymouth. Australia-Fotografi-Vagn”. Borrby 1869. Fra ”Skånska fotografer 1845-2005”, Malmø Museer 2005.
N. E. Plymouthz bodde på hörnan Jerusalemsgatan 1 / Qwarngatan 65 (gamla nummerordningen) år 1866 i Malmö. Men i annonsen 8 maj 1866 i Malmö Handels-och Sjöfartstidning s. 4, står han bara som fotograf och inte innehavare av en ateljé. En af de to siddende herrer er vel Plymouthz?
N. E. Plymouthz bodde på hörnan Jerusalemsgatan 1 / Qwarngatan 65 (gamla nummerordningen) år 1866 i Malmö. Men i annonsen 8 maj 1866 i Malmö Handels-och Sjöfartstidning s. 4, står han bara som fotograf och inte innehavare av en ateljé. En af de to siddende herrer er vel Plymouthz?
Man kan være så heldig at sidde med et fotografi i hånden, som det, der er vist herover. Det er gulligt, lidt ”tyndt”, 9x12, en kontaktkopi af en glasplade. Et såkaldt albuminaftryk (et æggehvidemateriale) efter en vådkollodiumplade, et tidligt trin på fotografiets udvikling. Formentlig fra 1860erne. Der er ikke mange af disse gamle billeder, slet ikke med miljøskildringer som dette. Og slet ikke med et stempel på bagsiden, hvorpå der står: ”N.E. Plymouth, Australia, Fotografi Atelier”!
Der er dog ingen tvivl om at motivet er bornholmsk, vi ser en gade, endnu blot som grusvej, vi ser hen på et 10 fag langt bindingsværkshus med høj sokkel i den ene ende og vel nærmest i plan med vejen i den anden. Huset har tegltag hvilket fortæller os, at det må ligge i en by. Huset ligger i Brøndstræde i Allinge. Det helvalmede tegltag, var karakteristisk for huse fra første del af 1800årene. Brændestakken tilhørte bageribygningen ved Løsebækgade 2. Der ligger også en stak brædder på vejen. Det skyldes vel, at der var et skæreri på modsatte side (Produkten, købmand Koefoed m.v.). |
Da billedet kan være taget 1877-1878, var ejeren købmand og skipper Hans Jørgen Hansen.Vi ser, at der er sal over en høj sokkel, salen har to træsprossede vinduer ud mod gaden. Derefter er der et gammelt blysprosset vindue – den ene ramme er åben, og der er 12 ruder i hver ramme. Der er stue indenfor, læg mærke til den fine gardinophængning. I det næste fag er der blot en halv, blysprosset ramme. Ved siden af døren – ind til ”forstauan” er isat en vinduesramme og der er også vindue over døren. I de næste fire fag med stigen er der blot en enkelt lem.
Der er mærkværdigvis to brønde foran huset. (Derfor hedder gaden Brøndstræde) To unge mænd, tre kvinder og ikke færre end 12 børn er stimlet sammen for at se på, hvad det er, den ”mærkelige” fotograf har gang. Maler Christian Pedersen overtog bygården Brøndstræde 1 i 1882. (Oplysninger bl.a. fra Jens Riis Jørgensen.) |
Foto fra Allinge- måske også af N.E. Plymouthz Australia Fotografi Atelier? Foto 1877-1878.
Jens Riis Jørgensen: Skomagermester Hans Peter Mortensen købte bygården på billedet i 1876 og delte den op i 1880, hvoraf han beholdt en længe bagtil mod Skolegade og den del af resten, som lå nærmest pladsen og senere blev erstattet af hans bygning i to etager (murermester Nils Larsson), i dag Kirkegade 13. Hans Peter Mortensen har gerne villet have et foto af sin ejendom, og meget tyder på, at det blev fotograferet inden 1880. Han købte gården af skolelærer Esper Bohn, som havde den et par år. Bohn havde kautioneret for bygmester og tømmerhandler Carl Dam, der købte den i 1870. Det var ham, der byggede en række boliger og også Sandvig Skole. Så vidt jeg husker også Gudhjems nye skole, og han byggede om i Allinge borgerskole, hvor Esper Bohn flyttede ud til sin gård på Kirkepladsen, så skolebygningen kunne få endnu et stort undervisningslokale. Men det gik galt med økonomien i 1874 for Carl Dam. Esper Bohn overtog så forpligtelserne i Kirkestræde 13/Skomagerstræde 3. Historien er meget længere. Bohn var stråmand ved tidligere handel, blev meldt og frataget retten til at undervise, som jeg fortalte lidt om i Allinge-Sandvig skolehistorie i 2015 i Bornholmske Samlinger.
Jens Riis Jørgensen: Skomagermester Hans Peter Mortensen købte bygården på billedet i 1876 og delte den op i 1880, hvoraf han beholdt en længe bagtil mod Skolegade og den del af resten, som lå nærmest pladsen og senere blev erstattet af hans bygning i to etager (murermester Nils Larsson), i dag Kirkegade 13. Hans Peter Mortensen har gerne villet have et foto af sin ejendom, og meget tyder på, at det blev fotograferet inden 1880. Han købte gården af skolelærer Esper Bohn, som havde den et par år. Bohn havde kautioneret for bygmester og tømmerhandler Carl Dam, der købte den i 1870. Det var ham, der byggede en række boliger og også Sandvig Skole. Så vidt jeg husker også Gudhjems nye skole, og han byggede om i Allinge borgerskole, hvor Esper Bohn flyttede ud til sin gård på Kirkepladsen, så skolebygningen kunne få endnu et stort undervisningslokale. Men det gik galt med økonomien i 1874 for Carl Dam. Esper Bohn overtog så forpligtelserne i Kirkestræde 13/Skomagerstræde 3. Historien er meget længere. Bohn var stråmand ved tidligere handel, blev meldt og frataget retten til at undervise, som jeg fortalte lidt om i Allinge-Sandvig skolehistorie i 2015 i Bornholmske Samlinger.
Selv meget undselige fotografier kan rumme historier. Jeg synes dette så "gammelt" ud og fik det scannet på Gudhjem Museum. Jeg scannede både for og bagside, (da jeg pludselig så et svagt men interessant stempel på bagsiden). Men her er et selskab - bedaget kan man sige, for billedet er gammelt - og de nyder en øl, sodavand, brændevin, en pibe tobak, hvad ved jeg i det grønne. Sammen med en lille hvid puddelhund. Syv herrer og en stor dreng. Hvem er de? Det aner vi ikke, men kunne det fx være fotografen, der havde ønsket at forevige det lille selskab, han rejste rundt med? Billedet er vel fra 1870erne. Bagsiden stemplet: "N.E. Plymouth, Australia, Fotografi Atelier".
Portrætfotografering
Ægtepar, hun med det fineste "påsigbundet" et særligt hovedtøj. Fra Hans Henrik Krak - og Allinge-Sandvig Byforenings arkiv. Foto Plymouthz, Australia.
Hans Henrik Krak fortæller Ægteparret på billedet er Mogens Rasch (1811-1892) og hustru Elisabeth Margrethe f. Kofoed, som er mine 2xtip-oldeforældre. (Derfor er de i min fars album som Allinge byforening har scannet ind). De boede på Hyldegård i Rutsker, men om de har bevæget sig til Allinge eller Hasle for at få taget billedet fa Plymouthz, er nok ikke nemt at sige.
Hans Henrik Krak fortæller Ægteparret på billedet er Mogens Rasch (1811-1892) og hustru Elisabeth Margrethe f. Kofoed, som er mine 2xtip-oldeforældre. (Derfor er de i min fars album som Allinge byforening har scannet ind). De boede på Hyldegård i Rutsker, men om de har bevæget sig til Allinge eller Hasle for at få taget billedet fa Plymouthz, er nok ikke nemt at sige.
N.E. Plymouthz, Australia, Fotografi Atelier. Visitkortfotos. To kvinder fotograferet i samme atelier formentlig lige efter hinanden ved samme guideron (det lille bord) med hæklet dug og en fin buket blomster. (Det er samme dug, som han benyttede på de skånske billeder). Måske er det mor og datter? De kan jo også være indvandret fa Skåne til Bornholm? Sidst i 1860erne. BØA 2014-32.
Uidentificeret herre, fra lille album, Myrager, avk
|
Uidentificeret herre, fra lille album, Myrager, uden stempel, samme karton, avk.
|
N.E. Plymouthz Australia Fotografi Atelier. Visitkortfoto. Ægtepar fra Gudhjem. Gudhjem Museum. Og til højre ægtepar - Visitkortfoto. Et ungt ægtepar, måske forlovelses- eller bryllupsbillede? ES. Begge par er fotograferet nærmest på samme tid, i samme rum.
Foto N.E. Plymouth, Australia. Portræt af ung kvinde, stående ved lille bord med hæklet dug. Op brolægning i det fri. cdv, bagside med blåt blækstempel. Urmager Sonnes Samling.
|
N.E. Plymouth Australia. "Min mors barnepige, Maria Schrøder". Visitkortfoto. Bornholms Ø-arkiv. Det var billigt at blive fotograferet på dette atelier, så alle havde råd. BØA.
|
Portrætter fra Skåne
Forskellige visitkortfotos fra svenske samlinger. Billedet nederst til højre forestiller en mor med sine to døtre i Vickleby omkring 1870. Bemærk at billederne er taget i det samme atelier, med gardin med stor klunke, firkantet bord med hvid, hæklet dug - og at han har haft den hæklede dug med til Bornholm, hvor han sikkert har indrettet et midlertidigt atelier hos en gæstgiver eller lignende. Stoleryggen genkender man på tre af billederne.
I Sverige
Nils Eriksson Plymouthz, Möjligen familjen Lindberg på gårdsplan framför Mellby Matsagård. På en bänk sitter en äldre man med långskaftad pipa intill en liten pojk och tre kvinnor. Vid vardera änden av bänken står en yngling. Vid farstukvisten står en annan kvinna med ljust förkläde. Kilde: Grenna Museum– Andréexpeditionen Polarcenter.
|
N.E. Plymouth, En skolklass sitter och står framför Uppgränna skola tillsammans med läraren J Mellin.
Også fra Grenna Museum. Der er et par billeder mere på digitaltarkiv.org. |
Malmø Allahanda 6.4.1861. 1. Plymouthz. New Zealand 1859-1861. Læs hele teksten HER.
|
Malmø Allahanda, 1.7.1865.Plymouthz. (Plymouthz & Sahlin).
|
Malmø Allahande, 3.6.1868. Plymouthz
|
Ölandsbladet1891-12-19
|
Der er rigtig mange annoncer fra Plymouthz, hvis man søger på de svenske aviser, se HER.