H.P. Jacobsen, fotograf i Allinge til 1908. Postkortforlægger i stor stil.
Allinge
H.P. Jacobsens Forlag Eneret 591. Allinge (sendt 1905). Allinge Havn.
Fotopostkort. H.P. Jacobsens atelier til venstre. Efter stormfloden 1904 (?).
Allinge en stormfuld dag. Foto H.P. Jacobsen, Allinge. BM.
Sandvig
H.P. Jacobsen. Allinge. Postkort tilhører Claus Bech
Gudhjem
Forlæg til postkort. Fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. Gudhjem set mod sydøst.
Eneret H.P.J.A. H.P. Jacobsen, Allinge. Privat.
Postkort fra Gudhjem. H.P. Jacobsen koncentrerede sig ikke om sin egen egn, Nordbornholm, men tog billeder fra hele øen. Han slog et stort brød op, var ambitiøs og flittig, men desværre lykkedes det ikke for ham. Det er Frits Sørensens Boghandel, der har trykt dette postkort, før 1905, hvor man kun måtte sætte sin hilsen på kortets forside. Gudhjem set fra Mathias Bidstrups nye (Gudhjem) kirkes spir. Fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. BØA Postkortsamling.
Hammeren, Hammershus, Hammerhavnen
Det tyske kronprinspars besøg på Bornholm i juli 1905. Og det er bekræftet, at fotografen er H.P. Jacobsen. Motivet er også udgivet som et af hans postkort. Det tyske kronprinsepar besøgte 25. juli 1905 Hammershus. Parret var blevet gift i Berlin den 6. juni samme år. Hvem de to øvrige personer på billedet er fremgår ikke. Det var tilsyneladende bare et endagsbesøg, hvor det preussiske kongeskib har lagt til i Hammerhavnen.
Parret var nært beslægtet med det danske kongehus, da kronprinsesse Cecilie var lillesøster til kronprinsesse Alexandrine. Blindstempel til venstre. Privateje.
Parret var nært beslægtet med det danske kongehus, da kronprinsesse Cecilie var lillesøster til kronprinsesse Alexandrine. Blindstempel til venstre. Privateje.
Hammerhavnen. Postkort. 1900-1910. Fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. Blindstempel til højre.
Nexø - Neksø
Nexø Havn. Østbornholmskes både ligger i havnen med de karakteristiske skorstensmærker, en stjerne. Nemt genkendelige. Hvad sker der i havnen med damp fra en dampmaskine? Må¨ske er en havneudvidelse i gang? Er det Østbornholmskes ekspeditionskontor til venstre? Bemærk i hjørnet nederst til højre med blindstempel: H.P. Jacobsen, eneret, Allinge. Postkortet er sendt fra Otto Nielsen til Anna Nielsen, Victoriagede 22 I i Kbh. 18. maj 1909. Otto er på vej fra Rønne til Nexø køretur på 2½ time. (Cykel?). Kort fra den familie HER,
|
Bagerst i billedet ser man toldboden med udkigstårnet. Det blev ødelagt og forsvandt ved bombardementerne i 1945.
Man er ved at uddybe havneindløbet fra prammen til højre, oppe på kajen ligger sten, som man har fået op fra bunden. Man har en dampmaskine til hjælp, derfor al røgen til højre i billedet. |
H.P. Jacobsen. Nexø Havn. Blindstempel th.
Rønne
Postkort. Fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. Rønne, (dateret 5. september 1910.)
Strandinger
H.P. Jacobsen. Bemærk hans blindstempel til højre.
En stranding, fotograf H.P. Jacobsen, Allinge. En nat i begyndelsen af oktober 1905 strandede den finske fuldrigger ”Earl of Zetland” på de bornholmske klipper syd for Vang. Den var på rejse fra Sundswall til Sydafrika med tømmer.
Om morgenen kom hjælpen fra Hasle og Allinge Redningsstationer og man fik med stort besvær mandskabet reddet i land. Man håbede dog på, at skibet endnu kunne reddes, men vejret blev stadig dårligere og efter et par uger deltes skroget i to og lasten flød ind på land i store mængder. Den 15. oktober gik skibet til bunds. |
Beskrivelsen stammer (i uddrag) fra ugebladet ”Hver 8. Dag”, fra november 1905. Det var et af de første blade i Danmark, der bragte fotografier af aktuelle begivenheder. Fotografen var H.P. Jacobsen fra Allinge, han havde solgt det fotografi, der ses her, af det nyligt strandede skib (som han altså også fik fremstillet som postkort) til ugebladet foruden et billede af skroget, som han havde taget knap to uger senere.
Der findes mange fotografier og postkort i bornholmske samlinger af den spektakulære stranding – fotograferet fra forskellige vinkler i løbet af de 14 dage dramaet stod på. |
Postkortet - med H.P. Jacobsens blindstempel - viser også Earl of Zetlands standing, 1905.
Stranding, foto og postkort H.P. Jacobsen, Allinge. (Sendt 1909). Blindstempel.
H.P. Jacobsens foto 1907, "Solheim"

Trykt som postkort på fotografens eget forlag. Dampskibet "Solheim", kaptajn Thorstensen, kom fra Tvedestrand i Norge. Det var på 405 net.tons, bygget 1901. Det strandede 14. april om morgenen kl. 7.30 i tåge i Møllevigen lige syd for Hammershus ruiner på rejse fra Sunderland til Königberg med kul. Skibet stod knap en snes alen fra land. Dampskibet blev bragt flot samme dags aften af Svitzers S/S "Kattegat", efter at 800 tons kul var kastet over bord. Indbragt til Rønne Havn. (Kilde: Erik Pedersen, Bornholmske Strandinger 1 og 2, Rønne 1987-1988.
Kirkerne
Et håndkoloreret postkort af Sct. Bodils Kirke, fotograferet af H.P. Jacobsen omkring 1905. Før kirkens store ombygning i 1911. Bornholms Ø-arkiv.
Forskellige motiver
Postkort. Håndkoloreret. H.P. Jacobsen, Allinge. Det er den alsidige fotograf Jacobsen, der formentlig forbyggede sig i Allinge og gik fallit i 1909, og som også forsøgte sig med de populære dragtbilleder. Det ses ofte i forskelligt farvede udgaver. Dette kort er dog ikke gjort helt færdigt, skuldersjalet på den siddende kvinde mangler at få koloreret den venstre side. Bemærk forresten katten, den må fotografen have fremstillet som en løs del til sine kulisser. BØA postkortsamling.
|
På kortene her er skørtet dels blevet sort, dels er hagesløjfen på nøllen til venstre og skuldersjalet til højre blevet gule. Endnu en variant ses på sidste postkort. Det er ikke kort der er blevet spyttet ud i tusindvis. Og de unge damer er absolut ikke vant til at bruge deres mødres eller bedstemødres fine, bornholmske dragter.
H¨ndkolorerede. |
Foto H.P. Jacobsen. Folkedansere

I årene omkring 1900 var folkedansen - tidens nationalromantiske ånd - meget populær, ikke mindst båret af højskolebevægelsen.an klædte sig ikke endnu i "nationaldragter", men dansede i dragter som ses her på postkortet, også i en nationalromantisk stil.