Havnebugten - udsigt over Rønne
DU ER HER: > 1864-1888 > Gottlieb Støckel > Byerne > Rønne > Havnebugten
Litografi. "Rönne (set fra syd) Efter Photographi (af G. Støckel). Forlagt af Colbergs Boghandel. I.W. Tegner & Kittendorffs Lith. Inst." Selve billedet er stort, det måler 25,5x42 cm. Det er fra omkring 1870. ES.
Rønne set fra Kastellet. Oberst Posselts album, Bornholms Museum.
Fotografierne der dannede forlæg for litografiet (jeg tror der var to) er taget fra Kastelstårnet. Jeg har det ene af billedets højre side:
Fotografierne der dannede forlæg for litografiet (jeg tror der var to) er taget fra Kastelstårnet. Jeg har det ene af billedets højre side:
Kort med affotograferinger af litografiet efter Støckels foto o. 1870.
Havnebugten ved Rønne, ca. 1865-1870. Ældste dokumentation af området nedenfor Kapelvej. Glasplade 18x24 cm. Foto G. Støckel.
Havnebugten i Rønne før 1880. Stereobillede af Gottlieb Støckel, gengivet af efterfølgeren, fotograf Th. Yhr på gråt karton. Yhr overtog Støckels fotoatelier i 1888 og dermed også hans store samling af glasplader. En del af dem er heldigvis bevaret på Bornholms Museum.
Havnebugten, Rønne, en vinterdag, uden sne. Jeg tror det er fotografens assistent der står på skrænten. Her ser man tydeligt det gamle træfyr (det fyr der er der nu, kom først i 1880).
Støckel har fotograferet dette motiv flere gange. Han har haft billeder som dette til salg til turister og andre interesserede. Man skal se efter fyret på Havnebakken. Det hvide fyr, der er der nu, blev bygget i 1880. Dette er fotograferet før.
Samme motiv som ovenfor, men med det hvide fyr på Havnebakken, bygget 1880. Kopi af foto i Posselts album fra 1887. De topografiske billeder i albummet var optaget fra 1870erne til o. 1887. BM.
På mirakuløs vis er adskillige af Støckels gode, topografiske glasplader bevaret. Der er to optagelser af dette fantastiske motiv. Mon ikke det kunne være hustruen, Henriette Støckel ved kanonen.
Sønder Kaas eller Søndre Bådehavn med udsigt til Kastellet. O. 1865. Her er vi gået ned foran det hus, der stadig ligger lige foran Søndre Bådehavn - som vi iøvrigt lige ser lidt af en mole af til højre i billedet. I dag drøner Munch Petersens Vej forbi her, området er fyldt op og havnen flyttet længere "ud i vandet". Prøv at lægge mærke til, hvor lidt bevoksning der er ude ved Kastellet, det står markant i landskabet og man kan bedre forstå den betydning, man en gang tillagde det som en del af Rønnes befæstningsværk. Fiskerne kigger ud på - måske en anden fisker, der er på vej ind eller ud af havnen. Fotografen har instrueret de folk der var på kajen og han har også sørget for at placere dem så motivet bliver meget vellykket. Dette er et af fotograf Gottlieb Støckels tidligste billeder (han startede på Kirkepladsen i Rønne ikke langt herfra i 1864). Og det er et af hans dejligste billeder.