DU ER HER: > 1888-1895 >Valdemar Myhre > Fiskerlejer > Listed
Hølhuset og havnen i Listed Se MYHRESVANEKE HER
Svanekefotografen Valdemar Myhre var også Listeds fotograf.
Fotografen Valdemar Myhres fire år ældre søster, Frederikke Louise var gift Hansen og gårdmandskone på Listedgård. Valdemar Myhre har ofte besøgt hende og taget mange billeder af gården og ikke mindst det idylliske Listed. Motivet her har han ofte kredset om.
Fotografiet var havnet på Nordsjælland, sikkert hjembragt af en turist som et ferieminde – og anbragt i en ramme. Det er en kontaktkopi af en glasplade, ca. 13x18 og beskåret til dette aflange format. Det er set på et par andre billeder, og synes at være en særlig finurlighed fra Myhres side. Han skærer noget af himlen og et klippeparti fra og får sat perfekt fokus på Listed med den lille havn og sågar stubmøllen i Svaneke, et af fiskernes pejlemærker, i baggrunden. |
Det er et dejligt billede af det lille fiskerleje – og bemærk, der kommer røg ud af alle silderøgeriernes skorstene. Samme motiv findes (ubeskåret) som affotografering af et postkort i Svanekes Venners digitale arkiv. Og heldigvis har man fået samlet nogle oplysninger om billedet:
Det er en affotografering af et lykønskningskort, skrevet af Nikoline Lind i 1904. Så motivet er altså fotograferet i årene lige før 1904. Myhre har foreviget bugten ved Listed set fra ”Hølklippen”. Huset til højre er ”Hølhuset”, som blev senere blev maleren Helge Nielsens hjem. I 1904 boede Nikoline Lind i huset sammen med sine forældre. Til venstre ser man ”Mor Marchers Hus”. |
Mosedalsvej i Listed
Myhre har taget mange fotografier i Listed. Huset midt i billedet er selvfølgelig væk for længst, det blev revet ned i 1930erne, fordi gaden skulle reguleres. Huset til højre er Mosedalsvej 2.
Billedet er et originalfoto af Myhre. Det er selvfølgelig noget beskadiget af slid og fugt, men alligevel er der en fantastisk stemning i billedet. Der står en lille dreng ved kvasbunken og det ser ud, som om han har et tøndebånd ved siden af sig. Det har nok krævet sin dreng af lege med tøndebånd på Listeds grusveje, men det var måske netop udfordringen? Billedet må være fra 1890erne.
Billedet er et originalfoto af Myhre. Det er selvfølgelig noget beskadiget af slid og fugt, men alligevel er der en fantastisk stemning i billedet. Der står en lille dreng ved kvasbunken og det ser ud, som om han har et tøndebånd ved siden af sig. Det har nok krævet sin dreng af lege med tøndebånd på Listeds grusveje, men det var måske netop udfordringen? Billedet må være fra 1890erne.
Vinterbillede fra Listed
Valdemar Myhre. Det er firmasteren (nr. 36-40) på Strandstien og ejendommen, Strandstien 34 i baggrunden. Et flot vinterbillede fra Listed. Bemærk den åbne båd i baggrunden, SE 189 (med det nummer vil vi kunne identificere, hvem båden har tilhørt). Det fortæller jo også, at husene ligger lige ud til havet.
Et lille fattigt hus
Myhre. Fotografen, et fattigt ægtepar og deres kalkuner.
På
årets sidste vinterdag (hvor denne historie blev skrevet 2012) må det
være passende at bringe dette snebillede, der rummer så mange fine
detaljer. Men stedet, hvor er det? Vi ved det ikke. Umiddelbart ville
man ikke lige tro, at der faktisk boede mennesker i det lille, forfaldne
hus. At Myhre blot havde fået et ældre ægtepar til at stille sig op som
om de boede der. Men der er ingen tvivl om, at stedet er beboet.
Uden for det stensatte gærde, lidt til venstre i billedet, kan man lige få øje på et par store fugle, som synes at have den fjerpragt, som kun påfugle har! Eller kalkuner? De bor måske i det gamle ”svinabo”, som man ser i billedets nærmeste hjørne. Bemærk at der er en åbning i gavlen ind under huset og der er ligesom en primitiv hvælving over åbningen. Stakittet har omgivet en lille løbegård, som har været beregnet til den gris, som en gang har været et nødvendigt kosttilskud til en fattig familie. Man ville sædvanligvis slagte grisen i november – slagtemåneden – så kunne kødet, det der ikke blev saltet, holde sig i de kolde måneder. Huset er blot et femfags bindingsværkshus. Man kan ikke se skorstenen, for i ældre tid lod man skorstenen stikke op på siden af kippen og ikke midt i, som vi kender i dag. I endnu ældre tid havde man skorstensløse huse, røgen blev ledt gennem en lerkappe op i loftsrummet og sivede ud gennem gavlbrædderne og andre åbninger. |
Umiddelbart
troede jeg, at der var et halmdækket bistade foran huset. Man kan
se en halmkegle, som næsten når tagskægget. Men ved nærmere eftersyn
har man anbragt langhalm som isolering og beskyttelse foran stuefagene.
Men det kan være at der også er et bistade, for det var vel ikke
utænkeligt at fattige folk som disse også havde bier, så de kunne sælge
honning, eller måske unde sig selv lidt honning til ”hønnusyppen” ved
festlige lejligheder.
Der er så mange detaljer i dette billede, som har en kvalitet, så det kan forstørres ret meget. I de gamle frugttræer hænger ”seisen”, leen, som var et helt nødvendigt redskab for folk på landet. Og læg mærke til de små firrudede, blysprossede vinduer til den lille tofags stue, halvdøren til forstuen, det genbrugte bindingsværk osv. Dette er et fotopostkort fra Svaneke Venners samling. Fotografen har ikke sat sit navn på, men alt tyder på at det er et Myhre billede. Han havde sans for at finde og fotografere enkle miljøer som dette, og vi må være ham dybt taknemmelige, for at vi får et billede af et Bornholm, som er så langt fra det liv de fleste bornholmske bønder og borgerne i købstæderne levede. Og fra det vi tager som et godt liv i dag. |