Herman Sonnes fotografier af venner og bekendte
Tilbage til den indledende side om Herman Sonne HER.
Grete Sonne fortæller: Når jeg sammenligner med billedet fra min mormors realklasse, kan det godt være Margrete Nielsen (Sonne) til venstre. Hun var kun 15, da hun mødte min morfar, som på det tidspunkt var 28! En stor aldersforskel.
Mon ikke det var en særlig pigefødselsdag?
Et hus et sted i Rønne - eller på landet? Grete Sonne: Ved desværre ikke hvor det er. Kender som kun Bertha Sonne til venstre, som nok er på besøg!
En seddel ved glasnegativet siger: "Min farmor & morfar" (sic.!). 13x18 negativ. Grete Sonne: De to er ikke gift med hinanden, det er min farmor og morfar. Morfar må være tøjmester Hans Mathias Nielsen.
13x18 glasnegativ. Et stueinteriør - et sted! Et fint og tidstypisk interiør, et klunkehjem et sted i Rønne. Hvor? "Moster?" står der ved dette foto. Grete Sonne: "Jeg forstår ikke helt det med moster, efter hvad jeg ved var Margrete enebarn. Men det kunne godt minde om Juliane Didriksen til højre!"
På en lap papir ved glasnegativet står: Margrethe Holm og bedstemor på Søndergade. Glasnegativ 13x18. Bemærk lige den skål eller opsats på bordet. Det ligner til forveksling et Sonne-terrakotta-arbejde. Hvad blev den brugt til? Jeg tror der er breve og postkort i den.
Kalle (Calle?) Dam, pigen ukendt. Glasnegativ 13x18. Foto Herman Sonne o. 1900-1910.
|
På en seddel står: "Axel, Ove, ukendt og Thorvald". Herman Sonnes brødre. Herman Sonne var selv en ivrig fodboldspiller og -træner. Vi har set den lidt krakelerede fotobaggrund tidligere og billedet er taget i gården i Storegade 35. Glasnegativ 13x18. Det blå er sølvslør og fortæller, at Sonne var en dygtig fotograf, men ikke professionel.
|
Mon vi stadig er hos fajancefabrikant Sonne i Storegade? Glasnegativ 13x18. Personerne er desværre uidentificerede.
Hvem er alle disse søde piger?
Herman Sonnes billeder fra 1920erne. Det er nogle 9x12 celluloidnegativer, som lå sammen med glaspladerne. Om det også er Herman Sonne, der er fotograf, kan vi formentlig få be- eller afkræftet hen ad vejen. Bilen ved Chr. Andersens Skrædderforretning lader sig måske identificere?
Grete Sonne: "Har lige læst i min mosters notater: Maurice Didriksen, der var fætter til Margrete, og var slagtermester i Hellerup, og kørte altid i åbne biler, som vakte en del opsigt når de kom til Bornholm. Imidlertid fortæller familie til Maurice Didriksen, (2018) at det ikke er ham der ses i bilen. |
En efterkommer, Hans Kjær, fortæller: "Min onkel Maurice var anden gang gift med min moster og gudmor Elsebeth. Maurice havde to forretninger i Hellerup, en slagterforretning og en viktualieforretning, som lå ved siden af hinanden på Strandvejen ved Callisensvej. Ved skilsmissen fra første hustru deltes forretningerne og Maurice beholdt Hellerup Fedevareforretning. Den solgtes siden og Maurice levede så af at levere kød til hoteller og restauranter.
Jeg husker hans blå Nash cabriolet, som havde været klodset op under krigen. Den har jeg tit været ude og køre i. Min gudmor Elsebeth var født Ryding og gift først Hejreskov, siden Didriksen. Efter Maurices død i 1963 blev hun gift Westh. Da Maurice døde boede de på Kløckersvej. |