Foto Kaare Rasmussen 1921-1928 - land- og stationsbyejendomme. (Store byer HER)
Øverst gårdene - længere nede på siden: avlsbrugerejendommene og sidst de mindre huse
NYLARS SOGN - gårdene
Spageregård, 4. selvejergård i Nylars. Fotograferet mellem 1921 og 1923.
Den gamle gård brændte i 1919 ved en "tordenbrand". Ejeren hed da Marcus Andreas Jensen, 1873-1939. Han fik genopbygget gården, men forbyggede sig og solgte den til Niels Adolf Koefoed, f. 1895, i 1921. Der var 60 tdr. land til gården. N.A. Koefoed kom fra Lille Myregård i Pedersker. |
Der var kvist på bygningen, både til syd, facaden og mod nord, havesiden. Her indrettedes et musikværelse, da Markus Jensen spillede.
Det er Niels Adolf Koefoed i hvid jakke øverst på trappen. Pigen til højre er hans søster Else Koefoed, som blev gift med Aage Brandt på Bakkegård. N.A. Kofoed blev gift med Anna Valborg Koefoed i 1923. Sønnen Arne Lund Kofoed overtog gården i 1961 og sønnesønnen Jesper Lund Kofoed i 1998. |
KLEMENSKER SOGN - gårdene
Splitsgård, Klemensker. Se det var jo en gevaldig mængde heste, der er linet op her foran stuehuset. Også dette foto var i avisen i februar 2012 og da blev det oplyst, at det er Splitsgård i Klemensker. Stuehuset var nyopført i 1883, af grundmur og med paptag. Gården var da på 200 tdr. land, hvilket forklarer de mange heste. Ejer var fra 1839 J.A. Jespersen, Henrik Vensild har skrevet om gården i Bornholmske Samlinger 2007. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
RUTSKER SOGN - gårdene
Igen, et flot, flot billede. Jeg har brugt det før, det er Vestregård eller Vestergård i Rutsker. Ville ellers umiddelbart have sagt, at det er et ældre billede med de kvinder i lange skørter, men nej! Fra venstre er det en medhjælper, derefter Johannes Andreas Westh, søn på gården f. 1910. Kristian Andreas Kofoed f. 1906. Bagerst på trappen, Sara og Esther Westh, døtre på gården, f. 1907 og 1908. Den lille pige er Ruth Westh, datter på gården f. 1919. Med hat er det gårdejer Johan Peter Westh, f. 1864, bror til Hanne Sandell. Elise Andrea Kofoed f. Andersen f. 1843 d. 1935. Gårdmandskonen Andrea Elisabeth Westh, f. Kofoed 1880. Det var de tre søstre, Sara, Esther og Ruth, der afleverede Christian III’s bibel fra 1550 til Indre Missions loppemarked i 1993. Jeg skrev om historien i bogen om den svenske indvandring i 2013. Foto Kaare Rasmussen, 1920'erne.
Samme dag fik man taget endnu et billede. De samme ni personer er med her. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
RØ SOGN - gårdene
Dyndalegård i Rø. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0045. Hannibal Chr. Wang købte gården 22. aug. 1903. (Jens Riis Jørgensen).
Pilegård i Rø. Jens Riis Jørgensen: Pilegård i Rø. Det er taget lige efter stråtaget blev udskiftet til eternitskifer i 1925 på stuehuset i syd og også efter at der kom paptag på en del af hestestalden i vest halvandet år senere. Stakhjelmen er der allerede inde i gården samtidig med at brændehusbygningen fortsat står der syd for og foran stuehuset. Omkring 1917 blev der taget et billede til la Cour,(Store gårde) hvor der er stråtage for det hele. Den lille længe med brændehus synes Peder Hansen at have opført i årene efter at han i 1876 opkøbte hovedlodden til nabogården Nordre Gildesgård, hvor man flyttede bygningerne til et par husmandssteder ved den senere Rø by. Han har måske også genanvendt tømmeret. Røvej 45, 3760. Den ligger nu helt omringet af golfbanen i Rø.
VESTERMARIE SOGN - gårdene
Vestergård, 8. vornedegård i Vestermarie. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Se mere om gården HER.
Tyskegård, Vestermarie (?). Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0003. Billedet var i Bornholms Tidende i oktober 2012 og her blev det foreslået, at det er Tyskegård i Vestermarie. Hvis jeg forstår bemærkningerne er der billeder på Arkivet i Vestermarie. (Det er usikkert om det er Tyskegård i Vestermarie. )
ØSTERLARS - gårdene
Sandegård, 14. selvejergård i Østerlars. En af de større, bornholmske gårde. IMG 0007. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
En gård, det er Stangegård, 49. selvejergård i Østerlars. Gårdens ejere, tjenestefolk og nogle af dyrene er kommet med. En gammel bindingsværksstuelænge med salen til venstre (uden skorsten) og køkken, folkestue mm. til højre. Stuelænger er sædvanligvis anlæggets nordlige længe - men kan selvfølgelig ligge anderledes, i syd fx. For at udnytte varmen fra solen optimalt. Bemærk her er også en lille indhegnet bihave, møddingen på gårdspladsen, ikke langt fra brønden (ups), vippebrønd, jeg er usikker på om brøndkarmen er med bræddeflager eller sandsten. (Med bræddeflager siger de kloge!).
ØSTERMARIE - gårdene
Ellesgård, 15. sg. Østermarie. (?`). Jeg kan ikke lade være med at citere brugshistorikeren Karl Nielsen, når han, for at forklare, hvorfor der var 30 brugser på Bornholm, beskriver det Bornholm, som vi genkender i Kaare Rasmussens billeder fra 1920erne: Et driftigt landbrugsområde med mange aktiviteter. Flere andelsmejerier, jernbanestationer med postekspedition og postudbringning. Frem for alt mange store og mindre gårde med stort folkehold, med mange munde at mætte. Det skabte stor omsætning. Datidens samfærdselsmidler gjorde også sit til, at man ikke tog længere væk end nødvendigt for at handle de daglige nødvendigheder, man handlede lokalt i den nærmeste brugsforening, for det var nu engang det nemmeste. Og det gjorde disse folk på denne uidentificerede gård ganske bestemt.
|
Jens Riis Jørgensen: stuehuset på 15. sg. Ellesgård, Østermarie. (?`).
Vi må have et luftfoto af god kvalitet for at afgøre det. Det passer godt med at ejeren kunne være Janus Svendsen med sønnerne Hans og Svend fra 26.07.1918 og 14.04.1920, så billedet var taget omkring 1924. Lbnr. 0016. |
Risegård, Østermarie. Dette foto fortæller vist også landbrugshistorie så det basker. Det har været vist i Tidende i september 2012, hvor jeg kan se af noterne, at det er fra Risegård, Saltunavej i Østermarie. Men der står noget om "Afkomsudstilling" i notaterne. Er det ikke i forbindelse med en auktion? Der står også, at gården i mange år blev drevet af Børge Brandt Hansen, som var formand for Bornholms Tidendes bestyrelse. Foto Kaare Rasmussen, 1920'erne.
Store Risegård i Østermarie. Billedet var i Bornholms Tidende maj 2013. Her blev det oplyst, at det er Store Risegård i Østermarie. Ejer var Valdemar Hansen, gift med Lisbeth, født på Smedegård i Østermarie, sønnerne foran til venstre er Erik Hansen med harmonika, f. 1909, til højre Gunnar Hansen med luftgevær f. 1910. Foto Kaare Rasmussen, begyndelsen af 1920erne.
Frostegård i Østermarie. Kaare Rasmussen 1920erne.
HVOR??? - Gårde som ikke er bestemt
En ejendom med tre skorstene, det falder først i øjnene. Vinduerne er åbne i fagene med den største skorsten, kunne det være et bageri? Eller? På vanlig vis har man trukket folk og fæ af huse, fæ er hestene, som der her er hele fem af, og så en hund. Hustruer, deres mænd og børn. Gid vi kunne finde ud af, hvor vi er! Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0031.
Også dette billede var der respons på, da det blev vist i avisen i 2013. OBS-. oplysningen synes ikke at være korrekt!(Svend Dam Ipsen fortalte: Det er Jens Dam, f. 1876. Det er 41. slg. St. Spagergård i Østerlars, og som jeg forstår notaterne, har Jens Dam fået bygget stuehuset. Hestepasseren på billedet ser nu ganske ung ud, så måske er det en medhjælper på gården). Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0035.
Dette kunne være en gård eller en større avlsbrugerejendom med et ældre, hvidkalket stuehus til højre. Gårdejeren viser stolt sine fire heste og to børn frem. Til venstre er der hesterive og vist også selvbinder. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0083.
Et stuehus på en gård et sted, set fra haven. Fotografen har stået mellem de gamle frugttræer og lige foran ham er plantet et nyt. En typisk bondehave med revne gange, bede og gamle frugttræer. Græsset er blevet slået med le. Her har været godt at være. Hvor? Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
En stuehuslænge, måske på Østlandet? Der er mindelser om haven på Melstedgård (det er ikke Melstedgård). Men vi "genkender" de gamle frugttræer, bedene i haven, græsset som blev slået med le, når der var tid og det var nødvendigt, og den lange stuehuslænge. Der er der vist kommet cementtegl på længen, og mon ikke vi skal forestille os, at tavlene er gulkalkede, bindingsværket sorttjæret og soklen hvidkalket? Og sønnen er med, med sin elskede gedebuk. Det er et dejligt billede, selv om det er svært at se bygningen. Vist 17 fag langt. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Det er juni måned, den gammeldags, hvide rosa alba blomster, bierne summer og her dufter så pragtfuldt! Familien har klædt sig i deres bedste tøj, arrangeret et hyggeligt kaffebord i haven og de to søstre er klædt i ens, hvide kjoler. Kurvestolen er en klassiker. Den er stadig i handelen og koster vist små 2-3.000 kr. Hvide blondegardiner, selvfølgelig, også fra havestuen, de hører tiden til. Hvor og hvem? Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Et smukt billede af en gård et sted. Et vinterbillede. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Her har Kaare Rasmussen også taget et stemningsbillede. Køerne, på en Løkke bag gårdens udlænger. Endnu i 1920'erne stod de gamle bindingsværkslænger velbevarede, kalkede og tjærede, med stråtage og husbrande. Jens Riis: Usædvanlig høj brandstang på den tretten fag store ladelænge nærmest. Stuehuset skimtes mellem træerne til venstre i billedet.
Et af Kaare Rasmussens sædvanlige billeder: En mor med fem børn, trip, trap træsko, sutsko og støvle ... Ved deres hjem. Ligner måske en fodermesterbolig på en gård? Eller en avlsbrugerejendom? 1920erne.
En af de større gårde med en vindmotor. Og familie og folk med en dejlig hund. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0012. Jens Riis Jørgensen: Vindrosen minder om den på Skovgård i Østermarie, hvor den dog var inddelt i tolv. Ellers passer det bortset fra længen til venstre.
SKOLER
En familie foran ... jeg skulle lige til at skrive stuehuset etc., - men kom da lige til at se, at det er jo den gamle Nyker Skole, som blev fotograferet til Sognekortet i 1921-1922, mon ikke dette foto blev taget på samme tid? Det må så være J.K. Kofoed 1909-ff. (Førstelærer og kirkesanger 1908/9 til 1923/4 Jens Christian Kofoed, født 8. sept. 1880 i Østerlars.) Med hustru og børn.
JensRiis: Det er taget umiddelbart før 1923, hvor lærerfamilien Jens Chr. Kofoed flyttede. Deres lille søn Fredmand Kofoed på bænken var født 21. dec. 1919. Der er endnu ikke blade på vinen op ad muren foran førstelærer- og kirkesangerboligen for enden af skolen, så mon ikke det er taget i en kølig maj eller juni måned, da græsset og blomsterne ellers gror. Konen hed Valborg, og pigerne Elisabeth og Agnethe, mens den store søn hed Albert, født 19. okt. 1909. |
Jens Riis: Den vestlige del stod færdigopført i 1845 i sit smukke senklassicistiske eksteriør med spillende hvid sparenkopgesims. Befolkningen voksede, navnlig ved Sorthat, hvor der bl.a. boede kulgravere. Man ønske i 1854-1855 at bygge endnu en skole og placere den i Sorthat for at imødekomme behovet. Det endte dog med en udvidelse året efter af skolen i Nyker kirkeby, hvor der kun lå få spredte huse, men det var jo midt i sognet. De vestligste seks fag blev tilbygget i 1856. Der var licitation på byggeriet den 11. juni, terminsdagen, som senere er blevet kaldt Fandens Fødselsdag i folkemunde. Mange dygtige elever er siden blevet indpodet med viden bag disse mure.
|
BODILSKER SOGN
|
AVLSBRUGEREJENDOMME |
"Dues Minde", ligger i Bodilsker, med forældreparret "mageligt" anbragt på en bænk med tæppe - jo det tog tid at fotografere et motiv som dette. Anden generation bag bænken? Mon også vi kan vride en historie ud af dette billede? Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Brian Wellbelove fortæller: "Min nabo's bedstefar hed Due, han genopbyggede huset vi ser herover, det stod færdigt i 1902. Det blev genopbygget efter en brand i 1886 tror jeg det var. Den gamle ejendom var brændt helt ned til jorden inkl. laden. Huset er opkaldt efter ejeren. Vi har i forb. med renovering fundet en flaske muret ind væggen. I flasken lå et brev fra håndværkerne der genopbyggede huset/laden. Det er skrevet i hånden i blæk, underskrevet af tømreren, mureren og glarmesteren. Ude i laden er der også glarmesterens underskrift ridset ind i en af staldvinduerne med diamantpen, med årstallet 1902. Det kunne være interessant, at vide, hvornår den oprindelige ejendom er fra, og om det var samme familie (Due). Mange tak for billederne Mvh. Brian og Anne Wellbelove". Jeg takker for jeres oplysninger. Og selvfølgelig ville man kunne finde meget mere om ejendommen, ved at gå i kilderne. Lbnr.
Brian Wellbelove fortæller: "Min nabo's bedstefar hed Due, han genopbyggede huset vi ser herover, det stod færdigt i 1902. Det blev genopbygget efter en brand i 1886 tror jeg det var. Den gamle ejendom var brændt helt ned til jorden inkl. laden. Huset er opkaldt efter ejeren. Vi har i forb. med renovering fundet en flaske muret ind væggen. I flasken lå et brev fra håndværkerne der genopbyggede huset/laden. Det er skrevet i hånden i blæk, underskrevet af tømreren, mureren og glarmesteren. Ude i laden er der også glarmesterens underskrift ridset ind i en af staldvinduerne med diamantpen, med årstallet 1902. Det kunne være interessant, at vide, hvornår den oprindelige ejendom er fra, og om det var samme familie (Due). Mange tak for billederne Mvh. Brian og Anne Wellbelove". Jeg takker for jeres oplysninger. Og selvfølgelig ville man kunne finde meget mere om ejendommen, ved at gå i kilderne. Lbnr.
IBSKER SOGN - AVLSBRUGEREJENDOMME
Dette flotte sted var der god respons på, da det var i Bornholms Tidende for nogle år siden. Det er "Højly" i Ibsker, på Svanekevej. Iflg. nogle notater fra dengang er det vist Jens Madsen vi ser, han var født i 1877. Ejendommen skulle vist ligne sig selv i dag? Kaare Rasmussen, Gudhjem, 1920erne. Lbnr. 0042.
Lille ejendom med gæs og hund. Nu har jeg fundet oplysninger om dette foto. Det ligger (lå?) på Nørremark i Ibsker og Else Magrethe Rasmussen var født på ejendommen.Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Højenevejen 5, Ibsker. 15 tdr. land, Dalshøj (?).
Denne lille ejendom blev bragt i Bornholms Tidende for fire år siden. Da blev der knyttet en god lille historie til stedet: Fortælleren var Godtfred Falck, fra Aakirkeby, og I får hans historie som han skrev den: "Dette er Pilevang i Ibsker, Sdr. Aarsdalevej. Der var jeg tjenestedreng Sommer 1938, fotografiet er nok fra midt i tyverne. Ejere Alfred Ipsen og Marie Ipsen (på billedet) min moster. Der var ingen elektricitet. Haandmalkning. Dyrene paa tøjr, Kornet malet på Aarsdale Mølle, bag bygningerne laa et motorhus med Oliemotor. Savbane. Udbygningerne byggede helt nyet først Svinehus og Hestestald, Kostalden med trimpel var næsten ny i 1938. 2 gode Heste, 8 Malkekøer og ungdyr, 2-3 Søer plus Slagtegrise. Høns og andet Fjerkræ var i gamle vestre længe. Onkel og Moster flyttede til Nexø som pensionister. Ny ejer Bent Mogensen, boede der i mange Aar. Dette er lidt gammel Historie".
KLEMENSKER SOGN - AVLSBRUGEREJENDOMME
Birthe Helene Bjerregaard: Dette billede er taget i 1922 på ejendommen Dalshøj i Klemensker. Den lille dreng på 2 år er min far Kaj Georg Peter Jensen, der holder sin mor i hånden. Hun står sammen med sin søster. Hans far står med de tre heste foran ejendommen. Det var min fars fødehjem. Dette foto er i vores familie.
En grundmuret ejendom med paptag, gavltrekant af træ og blot en skorsten. Men et trehestesavl - det er stort! Husbond med sine tre Frederiksborgheste, sine to kvinder, tre gæs og nogle ænder tror jeg. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
En grundmuret ejendom med paptag, gavltrekant af træ og blot en skorsten. Men et trehestesavl - det er stort! Husbond med sine tre Frederiksborgheste, sine to kvinder, tre gæs og nogle ænder tror jeg. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Dette billede blev bragt i Bornholms Tidende i januar 2012. Da fik Henrik Vensild at vide, at det er Sdr. Lyngvej 21 i Rø. 20 tdr. land. Det er jo et lidt usædvanligt billede med gårdens folk siddende i græsset og arbejdsvognene til venstre. Det må være et forårsbillede og kan jeg tyde notaterne korrekt, er det et paradisæbletræ lige foran gavlen. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Ejendom. Var i avisen i 2012, og vi fik følgende oplysninger: "Jacobsminde", Krashavevej 8. Klemensker. 7 tdrl. Ejendommen var i familien Bagers eje i tre generationer. Fra venstre er det Laura Bager, faderen Janus Bager, bedstemor Julie Bager, Gerda Bager med Frederik på armen, 1½ år gammel. Til højre Ingeborg Bager. Billedet fra ca. 1922. Lbnr. 0038. Kaare Rasmussen.
NYLARS SOGN - AVLSBRUGEREJENDOMME
En villa, eller et stuehus et sted. Det er en affotografering af et ældre billede. Kaare Rasmussen-samlingen, 1920erne eller tidligere. Leif Koefoed-Jespersen: TINGHØJ. Ligger overfor Birkholt i Nylars. Det var en lille ejendom med 2tdl jord. Plads til to heste, tre køer og nogle grise. Er bygget i 1919. Mine forældre købte den ca i 1945. Billedet ser ud til at være taget da landevejen blev rykket tættere på huset. Samtidig blev udmundingen af vejen til Arnager forlagt så der blev plads til et parcelhus. Lbnr. 0022.
|
Jens Riis Jørgensen Taget er belagt med eternit i skiferform og med afskårne hjørner. Det lyder tidligt med 1919. Eternitplader er langt fra nogen ny opfindelse. De er fremstillet af fibercement, der er en blanding af 10% asbestfibre og 90% cement blandet med vand. Det var østrigeren Ludvig Hatschek, der fandt på den blanding i slutningen af 1800-tallet. FLS erhvervede patentrettighederne for Skandinavien og Dansk Eternit Fabrik A/S blev stiftet i december 1927, og startede således produktionen til de mange eternit tage der ligger rundt omkring i Danmark.
|
OLSKER SOGN - AVLSBRUGEREJENDOMME
Dette billede ville umiddelbart have været svært at bestemme, men det var i Bornholms Tidende i 2012 og da blev det oplyst, at det forestiller Dalsminde ved Kaas i Tejn. Gæssene skræpper op, hvad vil den fotograf? Og så ser det ud som om der netop er kørt gødning ud på marken. Kaare Rasmussen, 1920erne. Det var her,r maleren Peter Gilkær senere boede. Lbnr. 0016.
En ejendom, se hvor flot, men en hane - vejrhane - monteret på husbranden. Der var ellers tradition for at bruge en drage i ældre tid. lbnr. 0079. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Der står Brovang på gavlen. I baggrunden set en ejendom med en vindrose.
Brovang i Olsker, matr. 12b 8 slg. pc (?). H. Steensens Plante-Margarine ... Med købmandsbutik? |
RUTSKER SOGN - AVLSBRUGEREJENDOMME
Dette fine, syv fag lange stuehus ved vi hvor er. For billedet blev vist i Tidende i marts 2012 og Jørn Uffe Hansen svarede: "Ejendommen hedder Krakdal og er beliggende Krakvej 7 i Rutsker, og min hustru og jeg bor i huset! Det blev bygget i 1905 af min farfar, Georg Hansen, der arbejdede som stenhugger i Vang. Da Krakgård brændte i 1904 og ikke blev genopført, købte farfar en udstykningslod på fire tdr. land og fik bygget dette statshusmandssted. Mine forældre, Ester og Harald Hansen overtog stedet i 1937 og fra 1970 har Tove og jeg haft det." Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0015.
RØ SOGN - AVLSBRUGEREJENDOMME
Her er et billede, der forestiller Niels Peter og Thora Pedersen, på deres ejendom i Lindeskoven, Rø. Han var født 1855 på ejendommen, men i to år var han tjenestedreng i Rutsker. Som jeg forstår det, flyttede han tilbage til sit fødehjem, som vi ser her. (Oplyst til Henrik Vensild af Vikki Blohm da billedet var i Bornholms Tidende, okt. 2013). På siden af glaspladen står: "6 KR med 6 Kort blank", jeg læser det som at familien bestilte seks postkort (med blank overflade, kunne også leveres matte) af dette fotografi. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Udsnit herunder:
Udsnit herunder:
Mon ikke det er fotografen der har fået familien med hen på denne side af ejendommen. Her var lyset godt, motivet flot. Det er en lidt større avlsbrugerejendom med familien samlet ved branddammen - med gæs i dammen. Foto Kaare Rasmussen 1920erne. Gudhjem Museum/Bornholms Museum.
Nogle af jer vil kunne huske, at Bornholms Tidende i 2012-2014, bragte en lang serie billeder. De var også fra Kaare Rasmussens samling af glasplader og jeg har fået Henrik Vensilds notater, samt de svar, han fik gennem avisen. Jeg skal prøve at få koblet alle oplysninger sammen. Her kom to forskellige oplysninger ind om dette billede, nemlig at det skulle være Puggevej 2, Rø. En anden oplysning gik på, at det var "Fædresminde", Mortingevej i Rø. I det sidste var der også oplysninger om personerne. Hvad siger I?? Lbnr. |
Jens Riis Jørgensen: Begge oplysninger går på samme ejendom matr 22h, 84, 108av, fra 1941 Villy Jørgensens.
Personerne på billedet: Niels Pedersen og hustru Ellen f. Jørgensen, Elisabeth Jørgensen f. Kjøller (mormor til fortælleren), Julia (moderen), Anna, Anias Mathias Jørgensen, Poul og Hans Peter. Børnene foran er Asta og Villy. (Oplyst af Annette Falk Sheye). Ejeren var dengang Anias Jørgensen og Villy blev født her i 1920. Stuehuset var oprindelig på fem fag bygget i et med en lade på fire fag, hvortil der var en vinkel påbygget på tre fag. Sådan var det i 1865, og siden er der så bygget til og desuden udvidet med en længe i 1893 og kampestensbygningen i 1908. Jens Riis fortsætter: Der kom jeg til børnefødselsdag en gang om året og er også blevet nappet af en gase. Jeg husker bare dammen som liggende længere fra bygningerne. Der er blevet bygget meget om. (I dag er dammen fyldt op). |
VESTERMARIE SOGN - AVLSBRUGEREJENDOMME
"Dette er Frydenlund, Vestermarie, nu Smørengevejen 1 og personerne på billedet er min onkel Alfred Jensen med hestene og min faster Emilie Jensen, født Munch" fortæller Inge Holm, f. Munch, Pedersker Hovedgade i 2013. Hun fortsætter: "Det er før jeg blev født, men vi havde dette billede i mit hjem. Jeg tror billedet er taget fra 1916-1926, da min faster er født 1893. Hun mistede min onkel og blev gift igen 1930 og de købte Sandershøj i Klemensker". Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
ØSTERLARS SOGN - AVLSBRUGEREJENDOMME
Der står "Dalshøj" i feltet i gavlen på stuehuset. Billedet blev vist i Bornholms Tidende i 2012 og da reagerede ejeren Elisabeth Falk: " "Dalshøj" er vores lille ejendom på Gudhjemvej 17, Østerlars. Vi købte ejendommen i 1999 af et ungt par, der kun havde haft den i få år. Før det boede et ældre søskendepar på ejendommen, måske var de missionske, måske drev de en slags søndagsskole? Ejendommen er bygget i 1912 som en husmandsudstykning fra Slettegård. Den var i sin tid et fint husmandssted med 10-15 ha god lerjord. Personerne på billedet er (tror jeg) i familie med Poul Ejner Rasmussen, Holsegård, Brommevej, Østerlars og Keld Jensen, Knarregård, Stangevej 7, Gudhjem". Jørn Rasmussen fortalte: "Det er Farmor og farfar Adolf og Marie Rasmussen med fire børn, Johannes, tvillingssøster Margrethe, Ejner og Edith samt en legekammerat bagved. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0030.
|
Leif Koefoed-Jespersen: De to søskende var Else og Karl Nygaard.
Ja de holdt søndagsskole i mange år. De havde flere søskende bl.a. Andreas, Bodil, Hans-Peter og Eva der stadig lever. |
Hjortshøj. Vi har (endnu) ingen oplysninger om hvor det er - den lille ejendom beboet af en mor og far samt fem børn. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
|
Aksel Sonne 2016: Jamen der har jeg boet. Huset har relationer til Hjortegaard og ligger på Hjortevej i Østerlars.
Svend Aage Knudsen 2016: Fra 1921 til 1928 bor Anton Peder Hansen og Karen Ipsen på Hjortshøj, de sælger i 1928 til Peter Anton Larsen og Vilhelmine Jespersen,og de flytter 1932. |
Bornholms Tidende viste, med Henrik Vensilds mellemkomst, ca. 100 af disse fotografier fra 2012-2014. De var imidlertid ikke ret store i avisen og svære at se, men heldigvis blev der sat ord på en del af billederne. Dem får I også her, så kan vi få suppleret og rettet til. Her er det i følge notaterne en avlsbrugerejendom, Damager, på Krækketsvej 1, Østerlars, med ca. 10 tdr. land. Familien Jørgensen, far ved hesten Jens Christian f. 1896, mor Ida Madsigne f. 1896. Den lille pige Esther Kristine, f. 1916 og drengen på hesten Christian Jørgensen f. 1913. Oplysninger fra Alice Christensen. Lbnr. 0126.
Bindingsværksejendom på Gudhjemvej lidt nord for Kobbevej, Østerlars. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0039.
Sigtebæk, Østerlars, matr 119 cu, ejer fra 1937 Albert Theodor Hansen, f. 1908. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0027. Billedet har også været bragt i Bornholms Tidende. Vi bemærker en nedliggende hestegang og en lille forstue (bislag) af træ ved indgangen til køkken/bryggersfagene. Og så er der paptag i listedækning. Ejendommen blev opført efter en brand i 1896. Sag på BM 0709.
En ejendom, fotograferet en sommerdag. Da det blev vist i Bornholms Tidende i 2012 kom der følgende kommentarer: "Billedet ligner meget ejendommen Virkelyst, Stavsdalsvej 38, Østerlars. Der var jeg barn fra 17.7.1931 til november 1947. Barnet i fars arme kunne være mig? (Nej, nok en af de ældre søskende). Min far: Jens Chr. Jørgensen, 1896-1980, mor Ida Madsine J. f. Hansen. Der var 12-13 tdr. land, syv køer, to heste, grise, høns, levede af hønsene. Hilsen fra Alice Christensen, Gudhjem. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0008. (Obs. luftfoto af ejendommen svarer ikke til dette foto).
ØSTERMARIE SOGN - - AVLSBRUGEREJENDOMME
Dette fine billede af en ejendom var i Bornholms Tidende for et par år siden. Da kom der to forslag til hvor det kunne være: Poul Jørgensen, Tingsted, mente at vide, at det var Tingsted Savmølle (ikke at forveksle med Tingsted Skæreri). Han måtte dog erkende, at visse detaljer ikke passede. Tove Hansen i Østermarie var helt sikker på, at det var et foto af familiens gamle ejendom, Nyvang, Buskevej 1, Østermarie. Hun sendte endda nogle billeder med der viste, at verandaen var endt som havehus. Jeg hælder til Tove Hansens bud. Huset er der endnu, ligner sig selv uden veranda. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0039.
Her fik vi at vide (da billedet var i Bornholms Tidende) af det er Fredenslund i Østermarie, Havrehøjvej 5, parcel eller udstykning fra Mønstergård (?). Men ikke noget om hvem der er på billedet. En fin firelænget ejendom, måske i Nysverrig? Ejeren på dette tidspunkt var: Rasmus Jensen. Min farfar købte ejendommen efter ham omkring 1950 (fortæller Jacob Klausen). Billedet blev brugt i "Sladrebogen" Ernst G. Olsen, 1950. Kaare Rasmussen, 1920erne.
Her er en vindmotor/vindrose på ejendommen Solhjem, som ligger/lå på Kirkeskolevej 12 i Østermarie. I følge de oplysninger, der kom ind om billedet, da det var i avisen i 2013, blev vindrosen blev flyttet til Aaløse Savværk før 1971. Lbnr. 0052. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Billedet var i Tidende i juli 1913. Da bestemtes gården således: Østermarie, "Myrene", Ølenevej 22. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0068.
En meget dejligt og stemningsfyldt billede af - igen (dem er der mange af - en lille avlsbrugerejendom. Sikkert med beboelse i den ene og stalde og udhusrum i den anden. Her er der så udvidet med en tværlænge på et tidspunkt. Billedet er knap 100 år gammelt, men sådan klædte ældre kvinder (over fyrre) sig, vel både når de var inde og ude. Gårdhunden er kommet med, mine bedsteforældre havde også sådan en. De hed skiftevis Ping og Kvik i de 50 år de havde hund. Mine bedsteforældre boede i Svendborg, men denne gårdhund er med på billeder fra overalt i Danmark. Avlsbrugerejendom. Muligvis tre generationer. Skal evt. være "Søhuset", Randkløvevej 18 i Østermarie. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0124.
Pilely, Saltunavej 16, Østermarie. Når vi nu er ved at gennemgå samtlige ejendomme - mere eller mindre - i en radius omkring Gudhjem, hvor fotograf Kaare Rasmussen havde sit atelier, så er vi nu nået til denne fine og sirligt vedligeholdte bindingsværksejendom. Ejerne med heste og hund skal selvfølgelig med. Kaare Rasmussen, fotografen, er også kommet med på billedet fra 1920erne.
AAKER SOGN - AVLSBRUGEREJENDOMME
Rundløkkevejen 1, 3720 Aakirkeby. Ejendommen Nybo. Navnene på ejendomme kan som her være ganske sigende, en familie som har slået sig ned på jord, måske udstykket fra en af de større gårde, eller ligefrem Højlyngen? Det ser dog ud som om der er ældre bindingsværkslænger bag det nye, store stuehus. Ikke noget at sige til, at det skulle foreviges. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Risenborg, Bodelynghusevejen 7, Aakirkeby. Billedet er bestemt af Paul Holm som fortæller, at han og hustruen erhvervede ejendommen i 1960erne af Vagn Hjulmagergaard, Aaker. Tidligere ejere var vognmand Knudsen og vognmand Skov. Billedet var i Bornholms Tidende i december 2013. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0099.
AVLSBRUGEREJENDOMME, ikke bestemt
Jeg har blot syv billeder tilbage af Kaare Rasmussens fotos af små ejendomme. De ligner næsten hinanden til forveksling, man byggede huse med samme dimensioner, som var en udvikling af bindingsværkshusbyggeriet, samme materialer, samme indretninger, samme haver, og menneskene havde samme beklædning etc. Lbnr. 0017.
Lille ejendom, ukendt, foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0025.
Lille ejendom, ukendt, foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0026.
Lille ejendom, ukendt, foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0037.
Lille ejendom, ukendt, foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0041.
Lille ejendom, ukendt, foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0046.
Lille ejendom, ukendt, foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0078.
Lille ejendom, ukendt, foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0085.
Mor, far, sønneke og lille Kvik har taget opstilling foran deres stråtækkede bindingsværkshus. Der er blysprossede vinduer - med vindjern - i huset, så vi på østsiden af Bornholm, hvor Kaare Rasmussen jo også havde atelier (i Gudhjem) i 1920erne. Her er frodigt, men om det er en vedben der er ved at tage livet af stengærdet er svært at se. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0016.
En omhyggeligt indhegnet køkkenhave ved det lille bindingsværkshus med ganske kort til naboen. Hvor? Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0078.
Mor og lille datter foran deres hjem. Far var vel på arbejde, da fotografen kom forbi. Vi, som godt kan lide at se på gamle huse og aflæse deres historie ud fra forskellige detaljer bemærker, hvorledes stråtaget er skiftet ud med paptag på den ene side, hvordan man har bibeholdt lidt af den gamle husbrand på den bræddebeklædte gavl. Hvordan man har genbrugt to firrammede by- eller gårdvinduer i den daglige stue med kakkelovnen, og hvordan vinduerne bliver mindre og mindre til højre, fordi der sikkert er udhusrum i den del af det lille ottefagshus. Den indhegning af haven vi ser, her har været nødvendig for at holde tamme og vilde dyr fra køkkenhaven. Foto Kaare Rasmussen. 1920erne. Lbnr. 0100.
Man kunne godt tro, at dette billede havde været vist før. De ligner hinanden, de små ejendomme, haverne, stakitterne, menneskene. Påklædningen. Det er kun dyrene, der ville kunne spadsere ind i et moderne billede, uden at vi ville undre os. Som denne velnærede pony (skriver jeg som absolut ikke har forstand på heste), der er så god og rolig, at man kan sætte sine yngste børn op på den. Familien har lige fået nyt tag af cementsten, måske er det grunden til fotograferingen? Eller at fotografen kom forbi og overtalte dem til at få taget et billede. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0095.
Vist en mor og far med to store børn - eller en ny generation. Et stort husmandssted et sted, men næppe en gård pga. staldvinduet til venstre. Det ser ud som om husets herre er blind, og at han har klaret sig godt ved sin families omsorg. Foto Kaare Rasmussen, 1920'erne.
Igen en af de små bindingsværksejendomme, der vist nærmest skød op som paddehatte på Bornholm fra midten af 1800årene, parallelt med befolkningstilvæksten. Bedre levevilkår, "kartofler og kokoppevacciner", siger man. Det er så fint dette billede, med de to drenge, der har fået lov til at posere for fotografen med hundene ved siden af det lille fuglehus. Bygningshistorikeren vil bemærke, at der er lave, blysprossede vinduer til venstre og nyere, højere træsprossede vinduer til højre. Haven? Den er svær at greje, men det er en vedben, der vokser op af støtten til fuglehuset. Den er smuk, men har det jo med at tage over, hvis man ikke holder den nede. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0086.
Hvis man var født og opvokset i en lille landejendom som denne, og var ud af en søskendeflok på otte-ti børn, så krævede det nogle gode næver og stor viljestyrke at få sit eget og skabe sig en fornuftig tilværelse. Dette er et lille grundmuret stuehus med "kæppebart" stråtag med to rækker tegl, som huset sikkert er født med. Bindingsværksudlænger, vist delvs omsat i grundmur. Måske har den bagerste længe rummet det gamle stuehus. En far med sin lille datter, vel husejeren. Det er ikke ret tit vi ser faderen stå med en datter, kønsrollefordeligen var normalt ikke til at tage fejl af. Mor var vel ikke hjemme. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0038.
Her har man vel bedt fotografen om at fotografere flagstangen med? Så han har måttet placere sig længere væk end normalt, for at få det hele med. En avlsbrugerejendom et sted, taget er udskiftet på stuehuset, men ikke på de gamle udhusbygninger. Fruen ses i haven ved stuehuset, landmanden og en medhjælper ved hestene til venstre for såmaskinen. I en lille indhegning ca. midt i billedet har man vel kyllinger eller lign. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0036.
Seksfags bindingsværkshus med stråtag med tegl i udhænget, små husbrande afslutter stejlgavlene. To udlænger hørte til ejendommen på dette tidspunkt. Husejeren, er det måske, står ved sine otte bistader. Hestene skulle selvfølgelig også foreviges, dem har "drengene" fået lov til at vise frem. Hvis der er blevet taget et interiørbillede her, er det sket i den fine stue, som ikke har været varmet op og som har ligget i de to yderste fag til venstre. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0075.
|
Jens Riis Jørgensen: Bindingsværksbygninger med sidebånd, altså fra omkring 1870, som vinduerne også vidner om. Igen et meget fint billede. Strengt taget kan der vel gemme sig en fjerde længe bag stuehuset.
|
En ejendom et sted. Man kan undre sig over, at billede som dette, det ligner nærmest en amatørs snapshot, har overlevet. Men nogen må have bestilt det, betalt det og fået kopier af det. Men hvem? Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0013.
En overkalket, seksfags bindingsværksejendom har lige fået nyt paptag og det skal foreviges. Fotografen synes at det er bedst at tage billedet fra urtehaven, som er fin og velplejet med bærbuske, grønkål og nogle afgrøder, jeg ikke lige kan genkende. Og nej, glaspladen er ikke knækket, det må være en stålwire til højre. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0098.
Dagens avlsbrugerejendom, et fint lille bindingsværksejendom med i hvert fald et grundmuret udhus. En far (?) med sine to børn og en hund. Drengen ved en brønd med en tømret brønskarm og et spil. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0027.
Et dejligt billede af en lille ejendom, to generationer, med børn/børnebørn - og stedets hest. Hestene har betydet alverden for familierne, får man et tydeligt indtryk af. Et kvart århundrede senere var de udkonkurreret af biler og traktorer. Her er stråtaget udskiftet med paptag - og der er både bolig og stald, lade eller lignende i samme længe. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0100.
Denne herre har så valgt at blive fotograferet ridende på sin hest foran den fine ejendom - med cementtagsten. De mange cementtage, som vi ser på disse billeder, må bl.a. skyldes, at der var en stor lokal produktion af cementtagsten på Bornholm. Et billigt alternativ til teglstenene. Og med længere holdbarhed end stråtaget. Jeg ved ikke om det er nogle kvier, vi ser i baggrunden, forskellige markredskaber samt måske en svinesti? Svinene har vi indtil nu ikke set et eneste billede af. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0081.
Hestebilleder. Det er også en flot hingst, forståeligt, at den skulle foreviges. Et seks fags grundmuret stuehus på en avlsbrugerejendom - et sted? Kaare Rasmusen, 1920erne. Lbnr. 0038.
Hestebillede. Det er sjovt, at det var skik at lade sig fotografere med sin hest. En hvid hest er det dog. Hustruen, vist med en lille en i maven, har også fået lov til at være med. Kaare Rasmussen har fotograferet familien foran deres stuehus, gård eller avlsbrugerejendom? - vist fra en roemark på den anden side af stengærdet. 1920erne. Lbnr. 0032.
Dagens hest og dagens avlsbrugerejendom. Dagens hus med cementtagsten på taget. Efterhånden får vi bekræftet, hvordan de små ejendomme på landet så ud i 1920erne - og beboerne med. Kaare Rasmussen, 1920erne.
Der blev på Bornholm i alt nyoprettet 114 nye husmandsbrug efter loven om statshusmandsbrug, i periooden 1900-1920. Der var på Bornholm ikke brug for lensafløsning, jorden hentedes ind fra lyngarealer .. - https://da.wikipedia.org/wiki/Statshusmandsbrug
Der blev på Bornholm i alt nyoprettet 114 nye husmandsbrug efter loven om statshusmandsbrug, i periooden 1900-1920. Der var på Bornholm ikke brug for lensafløsning, jorden hentedes ind fra lyngarealer .. - https://da.wikipedia.org/wiki/Statshusmandsbrug
Fædre. Et farbillede - de er i undertal her! En far med sit barn i haven foran deres hjem. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0018.
Et hølæs på vej ind. Fjerkræ - det ser vi ikke så tit - til venstre. Ejerparret i billedets midte. Landbrugsredskaber sat op forskellige steder, på dette tidspunkt har man for længst overstået pløjning, såning og harvning. Men hvor og hvem?
Kjeld Cordua bemærker: Fin roeradrenser til højre,den har jeg aldrig prøvet,efter en hest. Fint lagt læs med neg. Ællingerne er kommet ud af buret
Radrenseren til traktor, var der sæde på. Denne type kender jeg ikke.
Kaare Rasmussen, 1920erne.
Kjeld Cordua bemærker: Fin roeradrenser til højre,den har jeg aldrig prøvet,efter en hest. Fint lagt læs med neg. Ællingerne er kommet ud af buret
Radrenseren til traktor, var der sæde på. Denne type kender jeg ikke.
Kaare Rasmussen, 1920erne.
Ejendom et sted, igen. Hvor? Her er det blot husets ejer, tror jeg, med sine to fine Frederiksborgheste (?) og hunden selvfølgelig. På vej ud at køre? Fastvognen i baggrunden. Forresten er der vist cementtegl på stuehuset og så er man ved at udskifte det gamle stråtag med et paptag på udlængen. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0109.
Dette er et rigtigt dejligt billede. Husets beboere må være et ungt par med to små børn (og en i maven), en bedstemor, en ged og en hund. Fjerkræ har der sikkert også været, men det er sjældent med på disse opstillede billeder. Gad vide hvem vi besøger og hvor vi er? Kaare Rasmussen, 1920erne.
En lille ejendom et sted, ligner vel østkysten af Bornholm? Det ser ud som om man er ved at udskifte stråtaget, men manglede strå til de sidste to fag. Desværre ingen oplysninger om, hvor vi er. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0029.
Et lille firfags bindingsværkshus (overpudset eller -kalket) med et af de paptag, som synes at have været meget almindelige i 1920erne, kan vi se. En lille landejendom, fruen er den eneste der ville fotograferes, sammen med hønsene. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
En ejendom et sted, med fornemme husbrande både på stuelængen og udhuset. De to små drenge følger opmærksomt fotografens arbejde. Det er sjovt at forestille sig, at det kan være første gang, de har set nogen fotografere. Men hvor er vi? Lbnr. 0023. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
En familie, far, mor og to store børn, eller?`Og hunden selvfølgelig. Mon ikke det er havefacaden på en gård - eller stor ejendom - vi ser. Forlænget på et tidspunkt, der er forskel på vinduerne, og taget er tækket på forskellige tidspunkter. Foto Kaare Rasmussen. 1920erne.
En familie foran deres lille ejendom, flere generationer og nogen er kommet kørende i en landauer. I 1920erne var der meget få bilejere på Bornholm. Foto Kaare Rasmussen., 1920erne.
En familie foran deres ejendom. Her er børnene kommet med ca. 1½ års mellemrum og sikkert endnu en på vej. Det er en gammel overpudset eller overkalket bindingsværkslænge, man aner en gennemstukken og tappet bjælkeende til venstre for herren i huset. Så er det vist knap så gamle frugttræer i en have, hvor man godt kan forestille sig, at der normalt går høns. Børnene er så født lige omkring 1920, rent teoretisk kunne de leve endnu i en meget høj alder. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
En gård eller avlsbrugerejendom et sted. Også et af Kaare Rasmussen rigtig gode billeder fra1920erne. Men hvor er vi henne?
En bette ejendom der ser ud til at rumme både stuer og udhusdel. Lille familie (endnu) med tre børn og vist en på vej samt kat. Foto Kaare Rasmussen. 1920erne.
En lille ejendom, mor og datter, mon nogen ved, hvor vi er? Stuehuset er fra sidst i 1880erne. Kaare Rasmussen, 1920'erne.
Muligvis Vestre Sømarksvej 6, Bakkely, pedersker? En lille ejendom med bolig og stalddel. Ejeren må være den ældre kvinde, og beboerne derudover geden. Kartofler og urter fra haven, blommer, æbler, pærer og bærfrugt og så gedemælk, så skal der ikke så meget mere til og det kan man vel bytte sig til?. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Et meget stemningsfuldt billede. Man kunne endda foranlediges til at tro, at man er dumpet ned i fjernt århundrede, men det er stadig Kaare Rasmussen, 1920erne.
Jeg kan lige få smuglet nok en af de mange, mange små ejendomme, som Kaare Rasmussen har fotograferet - ud på siden her. I det spinkle håb, at nogen kan genkende det. Nyt bolighus, det gamle bindingsværkshus ses stadig til venstre. Skal det fotograferes inden en nedrivning eller ombygning? Lbnr. 0043.
Hvis vi skal hylde mødrene i dag (skrevet på mors dag 8. maj 2016), så står de gæve koner, der tog slæbet, fik børnene og alligevel tog det hele med godt humør, i allerforreste række. Foto Kaare Rasmussen, 1920'erne.
Og så kunne man sige: dagens avlsbrugerejendom. Igen. Og hvor? En bindingsværksbygning med stråtag. Halvt skjult bag havens frugttræer. En mor med en datter og søn? Og hesten og hunden skulle også med på dette fine billede. Skaderne der har sneget sig ind på billedet til venstre skyldes forkert opbevaring. Nu er billederne pakket i syrefri kuverter og står i et stabilt klima på Bornholms Museum. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0122.
Hvor? En avlsbrugerejendom: Her er det nok mor, søn og en hund ved en lille ejendom et sted. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0011.
Igen et af de mange, mange små steder, Kaare Rasmussen fotograferede i årene inden man så småt begyndte at gennemfotografere landet fra luften. Det udkonkurrerede fotografier som dette. Mon nogen genkender denne ejendom? 1920'erne.
En ung familie ved deres fine, nybyggede (?) avlsbrugerejendom. Kaare Rasmussen, 1920'erne. Lbnr. 0125.
Igen velsagtens en avlsbrugerejendom, altså vist ikke en gård med gårdnummer (?). Det første man lægger mærke til, er naturligvis den store og noget specielle skorsten. Den glæder jeg mig til at få nogle "bud" på! Folkene foran stuelængen synes at være flere generationer med en sød lille pige i centrum. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0123.
En avlsbrugerejendom og se, alle skulle med på fotografiet, familien, hestene og også det nyklippede får. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0102.
En lille avlsbrugerejendom, måske på Østlandet. Et ungt ægtepar (?). En gårdhund, en høstak og en træsvingplov. Kaare Rasmussen 1920erne. Lbnr. 0070.
Landbrugsejendom. Med fastvogn, stenslæde, slibesten og meget mere. Kaare Rasmussen 1920erne.
|
Jens Riis Jørgensen. Fra højre et fag med bedstforstue med indgang til et værelse eller kammer mod haven og til et soveværelse mod gården i de to efterfølgende fag, hvor der var stue mod haven. I fjerde fag er der hverdagsindgang til bryggers, køkken, skosten m.v. Derefter lade og stald. Højden på de gennemstukne bjælkehoveder viser, hvor der har stået tværskillerum under bjælken og hvor den har ligget frit som i stuen over to fag. Terrænet skråner mod kysten og det skråner til to sider, så regnvandet altid kan løbe af og i render.
|
En landejendom, avlsbrugerejendom et sted. Fotografen har valgt at sætte sit kamera op i køkkenhaven, for her var det bedste lys og den bedste vinkel. Det er et pænt. stort stuehus med udlænger bag ved. Nogen må kende det? Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0061.
Lille hus et eller andet på landet. Og en lille familie. Det er efterår eller tidlig forår med fyr på kakkelovnen. Hjemmelavet bur. Til? Og et bistade. Det er værd at tænke på, at hvert eneste billede faktisk rummer en lang livshistorie. Men den er så forsvundet med beboerne... Kaare Rasmussen, 1920erne.
Den lille ejendom på landet. Her er der sat spåner på gavlen, og så er de blevet hvidkalkede. Stråtagene er ved at blive udskiftet med nyt stråtag med tegl i tagskægget. Den bagerste længe vist i grundmur. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Igen en ejendom et sted, ser lidt nedslidt ud, men hesten er flot. Det ser ud som om der er sat brædder nederst på gavlen, hvidkalkede måske. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
BODILSKER SOGN - SMÅ OG MINDRE EJENDOMME
Det som er så fascinerende ved Kaare Rasmussens mange fotooptagelser fra 1920erne, er det billede man får af hverdagen for de mange. Sådan boede man, sådan så man ud, sådan arbejde man. Sådan boede man: her i lille hus ude på landet. En råkold dag. Et ungt par - hun er gravid - og skal selvfølgelig vise sig for fotografen i sit fine, hvide, rene forklæde - og en bror, ven eller medhjælper. Lbnr. 117 (refererer til glasnegativet, så oplysninger og foto kan blive koblet sammen).
|
Lisbeth Mortensen fortæller: Dette hus ligger på Hønselundsvejen, Bodilsker. Det ser næsten sådan ud i dag. På billedet er min svigerfar Ringhard Marcher Mortensen (til højre) og hans bror Karl og svigerinde Ellen.
|
NYLARS SOGN - SMÅ OG MINDRE EJENDOMME
Benny Andersen: Det er vores mormor Petra, med min mor Åse på armen, moster Magda & moster Inger samt onkel Carl Hjorth på Aldersro i Lobbæk. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
PEDERSKER SOGN - SMÅ OG MINDRE EJENDOMME
Lbnr. 118.Og så snupper vi lige en ejendom. En temmelig karakteristisk en et sted, som må være til at finde? Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Ulla Marker, Damgade 4 i Nexø fortæller at det er hendes barndomshjem. Hendes forældre overtog "Enghave", Pederskervejen 56 i Pedersker i 1924 og billedet mener hun er før den tid. Hendes forældre købte ejendommen af Anton Nielsen, og det er formentlig ham på billedet. Der er mange oplysninger om ejendommen i Pedersker Lokalarkiv. |
Yhor petersen i nexø fortæller: Ejendomen blev udstykket fra Slettegård, antagelig omkrng 1900. Ejeren var Anton Nielsen, som vi ser på gården. Han var gidt med Margrethe, der kom fra Stevns. Han boede senere på Pederskervejen 106. Han var "bældtræder" ved orglet i St. Peders Kirke.
Som Ulla Marker fortæller var det Jens Marker, der boede på "Enghave". Han var gift med Elisabeth Sode. De boede der indtil o. 1980.-1985. Siden skiftende ejere. Jens Marker drev ejendommen men var også medlem af sognerådet, kasserer for Pedersker Kommune og for pedersker Sygekasse, samt medhjælper på Pedersker mejeri, så længe det var i drift. |
RØ SOGN - SMÅ OG MINDRE EJENDOMME
En lille ejendom. Kaare Rasmussens foto, 1920erne.
Jens Riis Jørgensen: Bådstadvej 1, matr. 108f, Rø, der siden har fået føjet to fag til i vestenden. Bygningen bagved er Jydeskær. Der en lang historie. Rentier von Garvens-Garvensburg erhvervede først ejendommen i 1940, tinglyst 21. maj 1940 og gav 3.977,05 kr. Han solgte i 1944 til kunsthandler Eli Sigvard Rasmussen for 3.000 kr. Det var ham Ole Peter Andersen købte af i 1975. Der er forskellige der har skrevet om tyskeren von Garvens, hans ophold på Bornholm og hans kunstsamlinger. Bornholmske Samlinger 2002, Hansaage Bøggild: "De seks i Haus Elsa og alle de andre der flygtede fra nazismen til Bornholm. I "Bornholms Museum og Bornholms Kunstmuseum 2004-2005: Mogens Lau: Herbert von Garvens' breve til Eli Rasmussen. |
Forinden havde bygningsinspektør Hans Christian Schou ejendommen fra 1929 til 1940. Han købte (for 1040 kr) af Hans Ambrosen Møller, der havde den fra 1896. Hans Peter Olsen var ejer 1893 til 1896 og overtog stedet som svigersøn efter Mogens Christian Lind, som kan følges tilbage til omkring 1847/48, hvor han som 20-årig nygift fik sønnen Christian Hansen Lind. Denne søn blev snedker og havde værksted her i mange år. Huset blev først forsikret i januar kvartal 1872 for fisker Mogens Christian Lind, som fik arvefæsteskøde fra Kongen (Kongens Mark) på grunden 18. juli 1855. Huset var i 1872 på fire fag, så der er blevet bygget et femte fag til, formentlig som værksted for Christian Lind.
Lbnr. 0017. |
ØSTERLARS - SMÅ OG MINDRE EJENDOMME
Et godt firefags hus med "murede øjenbryn" over vinduerne et sted på Bornholm. Jens Riis Jørgensen har kunnet sætte adresse på, Melstedvej 36. Huset er helt ombygget i dag (2016). Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0077.
Var i Bornholms Tidende i september 2012. Da fortalte Anette Kastrup: Det er Kobbevej 2, Østerlars. Et fint lille bindingsværkshus, relativt nytækket og med husbrande i gavlspidserne. Bemærk at der er "hodda", udskud over de to fag til højre og foran er indhegnet med hønsetråd. Her har kvinderne sikkert holdt fjerkræ. Billedet findes iflg. AK som fotografisk postkort, vist fra 1921. Kaare Rasmussen, 1920erne.
Det er "Aldersro", Nybrovej 34 i Østerlars by, på hjørnet af Åløsevej. Søskendeparret har fået bygget sig et lille trefags hus, hvor de kan nyde deres "otium" (Obs. se næste spalte!). Sikkert velfortjent og de ser tilfredse ud. Vi må håbe de fik nogle gode år. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Gudhjem Museum/Bornholms Museum.
Lbnr. 0018. |
"De er søskende og blinde, huset går under navnet de blindes hus, huset var ejet af en kreds af borgere i Østerlars, med provst Rasmussen i spidsen. Huset er fra 1916, der hvor de boede før blev revet ned, brugsen købte det, til pakhus forening". (Svend Aage Knudsen, Østerlars Lokalarkiv). Det var svært at gætte på at det var den historie, som jeg kender fra Brugsens historie i Østerlars. (avk).
|
"Ekko" står der på dette lille hus, som måske er en aftægtsejendom? Hvor? Foto Kaare Rasmussen. 1920erne.
ØSTERMARIE SOGN - SMÅ OG MINDRE EJENDOMME
Er de ikke søde de to gamle her? Fotograferet foran deres lille velplejede hus, en smal, fem fags bindingsværksejendom. Ved en telefon- eller elmast (jeg kan ikke huske, hvordan man ser forskel: det svarede Niels Henrik Jensen på: Forskellen ses på toppen af masten, som ikke er med her: er den kegleformet (som en lampeskærm) er det el; på telefon- og telegrafmaster er formen som et hustag.). En skærvebunke, en ufortalt historie? Kaare Rasmussen, 1920erne. Det er et af de meget små huse, som næppe har overlevet til nu. Og hvor skal vi lede? I Østerlars, Rø og Østermarie? Det var i de sogne, Kaare Rasmussen tog flest billeder af mindre ejendomme. Tror jeg. Lbnr-. 0024.
|
I Lyrsby, Lyrsbyvej, Østermarie.
Jens Riis Jørgensen Vejmand Ludvig Larsens hus i Lyrsby eller Lersby, som vi siger på Bornholm. Boede her også en vejmand i 1920'erne i Lyrsbyvej 16, matr. 35f, da Kaare Rasmussen tog billedet? |
En ejendom i Østermarie, Godthåbsvej 68 Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Ejer: (1958) Chr. Nielsen. Skrædder. (Skrædderen blev dræbt ca 1978, da han skulle gå over vejen.) Huset ligger på en trekant, hvor jernbanen krydsede Godthåbsvej, som den ikke hed dengang. Elledningerne til højre i billedet fulgte jernbanen. Vejen er brolagt og i niveau, så man kunne træde lige ind i butikken, hvilket man ikke ville kunne i dag.
|
Marianne Brix. Det er Grethe Nielsens hus. Grethe afgik ved døden sidst på året 2015 (så vidt jeg husker). Grethe var blind og havde altid haft et meget dårligt syn. Hun og manden fik ingen børn. Grethe havde en stor forkærlighed for katte og hun fodrede troligt hver dag, i den lille gård bag huset. Hun havde en dejlig jordbunden humoristisk sans. Hun var et bekendtskab værd. Hendes søster, Ruth, lever stadig og bor i nærområdet.
|
HVOR??? - de små EJENDOMME
Det er ikke ret gammelt, dette lille firefags grundmurede hus. Frugttræerne i haven er måske på alder med det ældste af børnene. Det må have været en overkommelig investering med et så enkelt hus, og så kunne man forlænge det med nogle fag, skulle der blive råd til det. Cementtegl på taget. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0084.
Kaare Rasmussens utallige billeder af livet på landet for rig og fattig og alle dem midt imellem i 1920erne fortæller en historie om en tilværelse, ingen af os ville sætte på ønskesedlen i dag. Et lille fire- eller femfags bindingsværkshus, hvor man netop har fået skiftet stråtaget ud med paptag. Mor, far, en søn, en hest og en hund. I et landskab der nærmest ser vejløst ud. Vi kender dem ikke, ved ikke hvor de boede ... eller er der nogen der gør?
Erling Haagensen foreslår: Skoven i baggrunden kunne være Lens Klint og fotografens sigtelinjen ville pege mod Gudhjem bag klinten. I så fald skulle vi have Lensgård et sted meget længere fremme og udenfor billedet til højre og Rø Plantage bag fotografen - og til venstre for ejendommen skulle det være Sigtevej, som ejendommen i så fald har adgang til.
Erling Haagensen foreslår: Skoven i baggrunden kunne være Lens Klint og fotografens sigtelinjen ville pege mod Gudhjem bag klinten. I så fald skulle vi have Lensgård et sted meget længere fremme og udenfor billedet til højre og Rø Plantage bag fotografen - og til venstre for ejendommen skulle det være Sigtevej, som ejendommen i så fald har adgang til.
Igen et af de mange hestebilleder, Kaare Rasmussen fik fotograferet i 1920erne. Han er stolt som en pave, ham her, som han står her med sine fine heste. Man kunne tro, at den lille ejendom var beliggende et sted på Bornholms nord-østkyst, er det havet til venstre? Et typisk bornholmsk mindre husmandssted. Hvor det er, får vi vel kun at vide, hvis nogen har det samme billede i gemmerne. Og husk, samtlige billeder er blevet erhvervet af nogen - i et eller flere eksemplarer - i 1920erne. Lbnr. 0087.
En lille familie, mor, far og datter - med dukke, kat og lavbenet hund af ubestemmelig race. Her synes at være godt med brænde på lager (til højre), men det vi bemærker er, at det gamle stråtag delvis er blevet udskiftet med cementtagsten. I hvert fald synes der at være strå, halm, til rygning på tagryggen. Foto Kaare Rasmussen., 1920erne. Lbnr. 0011.
Familie på tre med hund og kat. Vi ser ikke så meget legetøj på billeder, men dog lidt en gang imellem. Her har den lille pige fået en kludedukke med påsyet hoved, vist af papmaché eller lignende.
|
Så lige en dejlig vinterstemning - hvis nogen skulle have glemt det - her i sommervarmen. Et otte fags bindingsværkshus med stråtag, en skorsten, husbrand i hver gavl. Og så er det formentlig familiens tre sønner og hunden der er med. Og sandelig, fotografen, som skygge forrest i billedet. Han hed Kaare Rasmussen, og han havde taget fotoapparat, klæde og stativ med ud på sin opgave i 1920'erne.
Et ungt ægtepar med børn og heste. Et noget slidt bindingsværkshus, overkalket forresten og med de to rækker tegl i udhænget, som var så almindeligt engang, vist især på Østlandet. Er det en stærekasse på den lange pæl, det har vi set nogle gange? Græsset i haven slås med "sajs", leen, som hænger i træet til venstre. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0099.
Du har ikke set billedet før, det lille bindingsværkshus på landet, som dannede ramme om to menneskers liv i mange år. De havde sikkert også haft børn boende her, måske endda en ældre generation. Nu har de netop fået skiftet det gamle slidte stråtag ud med et nyt pladetag. Hvem der har overtalt dem til det er ikke godt at vide, stråtaget var bedre, dette er alt for varmt om sommeren og iskoldt om vinteren. Og igen - må vi tro - at ingen i dag ved, hvor huset var eller hvem de to gamle var. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0004.
Et rigtigt fint og nydeligt sted. Indhegningen omkring haven er misundelsesværdig for en som mig, der ofte får uønsket rådyrbesøg i urtehaven. Nå ja, jeg har ikke urtehave mere af samme grund. Her var det at kunne dyrke sine kartofler og andre grøntsager og have godt med frugt en nødvendighed for et godt liv. Mon ikke det er far og datter? Fordelen ved at få mange børn var, at der nok var en der ville passe forældrene når de blev gamle. Også det er gået fløjten i dag. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0044.
|
Igen et tidsbillede på 1920ernes Bornholm. Et ungt par, endnu uden børn, men med hund og bedstefars gamle porcelænspibe, et sted, vist i udkanten af Almindingen. Gad vide om det er fotografens cykel vi ser til højre for huset. Et grundmuret hus med cementtagsten og endda to skorstene. En hjemmelavet indhegning omkring haven - den slags hegn er vist en saga blot. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Et lille sted, et eller andet sted! Mor, far, bedstemor (med tørklæde, det brugte den ældre generation dengang) og en hob unger. Næstmindste pige (må det jo være) har fået sin glasdukke (porcelænsdukke) med. De store piger har de store, "moderne" sløjfer i håret. Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0003.
Et lille firefags grundmuret hus - et eller andet sted. En lidt sjov måde at fotografere på - men fotografen kunne vel bedst få ansigterne tydelige, hvis de blev fotograferet i halvskygge. Hvor er vi? Hvis familie er det? Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Et nybygget hus i 1920erne. Kaare Rasmussen, 1920erne. Troels Riois Jørgensen fortæller: Det kan være der hvor stationsbyen slutter i 1920-25 et eller andet sted på Nord- eller Østlandet. Jeg bilder mig ind at kunne se popler i horisonten, hvor vi kun kan se toppene på skråningen mod havet.
Et vinterbillede. Et tofamiliehus, grundmuret, (to skorstene, hvoraf vist kun den ene er i brug, ligesom der kun er sne på den ene halvdel af taget). Man kan gøre sig mange overvejelser her. Mor holder øje med hvad der foregår i vinduet, medens fem børn og en lille hund bliver foreviget af fotografen. Kom han lige forbi og synes at han lige ville tage et billede? Bemærk at vi kan se ham som skygge. Det er et stort kamera på fotostativ, men han kan jo have været på opgave i nærheden. Gad vide hvor det er? Foto Kaare Rasmussen, 1920erne.
Lbnr. 0011-02 |
En lille ejendom. Fem fag, gennemstukne bjælker, løsholter mangler, evt. sidebåndskonstruktion. Paptag med smalle strimler af pap. Mor, far, tre børn, bedstemor og ung pige måske. Bemærk, far har et jagtgevær - formentlig - i hånden. Foto Kaare Rasmussen, 1920erne. Lbnr. 0111.
Frodigt og smukt. Mor, datter og hund, ved en ejendom et sted på Østlandet. Foto Kaare Rasmussen 1920erne.
En ældre mand ved sit lille tre- eller firefagshus. Det er vist blot en kurv, der hænger til tørre på en pæl. Hvor vi er? Tja, ærgerligt at fotografens protokoller ikke er bevaret. Kaare Rasmussen 1920erne.
En lille bindingsværksejendom med en udlænge. Fotofrageret fra haven, eller fra en vej. Et ægtepar uden børn er ejerne, og man kan ærgre sig oiver, at de ikke har hejst flaget i dagens/fotograferingens anledning. Kaare Rasmussen, Gudhjem, 1920erne. Lbnr. 0014.
Foråret har været en god tid for fotografen at tage sine billeder. Lunt i vejret, ikke mange skyggende blade på træerne. Folk må åbentbart have haft lyst til at blive fotograferet og foreviget, ovenpå en lang vinter. Så var der al mulig grund til at hejse flaget. Hvem og hvor, det spørgsmål må stilles næsten ved alle Kaare Rasmussens billeder fra 1920'erne.
SOMMERBOLIGER OG LIGN.
Fjældstauan - i Paradisbakkerne, Ibsker. Huset er stadig i familien Lauritzens eje som sommerhus. Kirsten Lauritzen var datter af rektor Hartvig Møller. Læs meget mere om dette spændende sted HER. lbnr. 103.