Arbejdsbilleder |
Hjem tilbage til hovedsiden HER.
|
Kvinder der vælger hverv og uddannelse: der er ikke så mange portrætter af kvinder med synlig faglig tilknytning i den store fotosamling. Sygeplejersker er der dog af gode grunde (Hospitalet i Allinge) en del portrætter af, der er enkelte med ansættelse på fx hotellerne. Frelsens Hær har også tiltrukket en del til deres arbejde i Allinge. Til gengæld er det de eneste to studiner (som det så sødt hed dengang) jeg har fundet portrætter af. Kjøllersamlingen. BØA.
Mon ikke det er personale på Nordlandets hoteller mv. Fra venstre Høyers Hotel, 1914, 1917, 1919 og 1922. Marianne Sylvest Nielsen: På billede nr 2 fra venstre er det min mormor til højre med forklæde. Ella vogelius Jørgensen født Høier. Kjøllersamlingen, BØA.
Lidt igen fra den store Kjøllersamling: Det arbejdede folk - incl. et spil kort - foto Alfred Kjøller, fra o. 1915 til 1946 = manden med islænder og kasket. BØA.
af Alfred Kjøllers gode portrætter. Hvem han er ved vi ikke - endnu? Foto fra 1924. Kjøllersamlingen BØA.
|
Endnu et af Alfred Kjøllers fine portrætter. Johannes Hansen, var vist ekstraportør i Sandvig, boede Vestergade 5. Foto Alfred Kjøller 1946.
|
Et dyk ned i Kjøllerfotografernes store samling af glasplader: Fagstolthed, det at man lader sig fotografere i sit arbejdstøj af en professionel fotograf, er prisværdigt. Her har jeg valgt sygeplejersker, plejere - fra 1915-1920. (Har tidligere vist portrætter af sygeplejersker fra senere årtier). Stærke portrætter. Det var også (ligesom fx mejerske, skolelærinde, fotograf!) et gammelt kvindeerhverv at være sygeplejerske. Et af de stærke kvindeerhverv, der endog har overlevet sprogligt, således at en sygeplejerske i dag er en M/K'er. Sygehuset i Allinge åbnede i 1910. (Og husk der er en lille bog, Allinge Sygehus gennem 100 år af Elsebeth Maegaard).
Sygeplejersker på Allinge Sygehus (tror jeg), fotograferet af Alfred Kjøller i årene fra 1932 til 1942.
Vist fra omkring 1936 begynder Alfred Kjøller at optage glasplader med op til 12 portrætter på én plade. Det var to danske opfindelser, der tvang fotograferne til at tænke nyt. J.P. Norka-Hansen - fra Nakskov - opfandt under Første Verdenskrig et kamera, der kunne tage flere billeder på én plade. Det blev brugt bl.a. af Kehlet, der som bekendt fik atelierer i de fleste byer fra 1934, også i Rønne. Men der var en anden dansk konkurrent, Polyfoto, som ligeledes havde konstrueret et multifotografiapparat. Der blev også - fra 1932 - etableret polyfotoatelierer overalt, så nu var der konkurrence! Arne Grønvang-Nielsen startede i Rønne 1933 med filialer i Sandvig og Nexø. Se HER.
Jeg har udvalgt en god håndfuld billeder fra Kjøllerfotografernes store samling. Her er fællesnævneren egentlig blot de blanke knapper, for her er militærfolk og postbude og de er fotograferet mellem 1916 og 1937. Samlingen er på BØA.
Jeg er blevet spurgt om der var billeder af mænd fra andre faggrupper. Jo, her er fx et hold præster 1918, 1928, 1941 og uden årstal. Navnene, de er vel ikke så vanskelige?
Jeg tænkte, at det måtte være vejr til at stikke til søs i dag, med marinens folk, for de fleste værnepligtige på Bornholms Nordkyst synes at være kommet i Marinen. Billederne er taget fra 1920 til 1946, men nogle af billederne er affotograferet.
Der var nogle perioder i ens unge liv, hvor man skulle fotograferes: i skolen, ved konfirmationen - og så når man var kommet ind som værnepligtig.
Der var nogle perioder i ens unge liv, hvor man skulle fotograferes: i skolen, ved konfirmationen - og så når man var kommet ind som værnepligtig.
En sædemand fotograferet 1924. Dette billede har jeg kendt i mange år. Vi har ofte benyttet det, når vi skulle illustrere, hvordan man såede i "gamle dage". Originalkopien af glaspladen findes på Bornholms Museum. Sjovt at han har ønske at blive fotograferet på den måde - eller skulle billedet bruges til noget bestemt? Fotograf Alfred Kjøller. A563-1924-03.