Fotograf Th. Yhrs familiebilleder på siden herunder
|
Til hovedsiden om Th. Yhr. HER.
|
!. Yhrs portrætter Rønne HER - 2. Portrætter Rønne & Aakirkeby HER, 3. Portrætter, Kabinet HER,
4. Børneportrætter HER. 5. Dragtbilleder HER - 6. Gruppebilleder HER.
4. Børneportrætter HER. 5. Dragtbilleder HER - 6. Gruppebilleder HER.
Fra bornholmskebilleder.dk Foto Th. Yhr 1895. Dette dejlige sommerbillede er fotograferet i familien Larsens frodige have i Grønnegade, Rønne. (Iflg oplysninger ved fotografiet). Hvorfor denne begivenhed skulle foreviges kan vi vist kun gætte på - men måske kan en dygtig slægtsforsker komme familie og sted lidt nærmere?
Fra bornholmskebillleder.dk foto Th. Yhr, Rønne, Bornholm. 1890'erne. Der er gruppebilleder - og så er der gruppebilleder. Dette er et af de sidste, som man lige lægger en ekstra gang mærke til. Det er en dygtig fotograf der har formået at skildre de forskellige personer så fint - og stærkt.
Hvem de er - ved vi desværre ikke, måske nogen gør? Den gamle med stok og skipperskæg kunne sikkert fortælle nogle gode historier. De andre også …
Hvem de er - ved vi desværre ikke, måske nogen gør? Den gamle med stok og skipperskæg kunne sikkert fortælle nogle gode historier. De andre også …
Dette pragtbillede er taget af Th. Yhr, vist i Rønne. Desværre ved vi hverken hvem papegøjerne og moppen er, endsige herrerne med høj hat, tropehat, kasket og pibe eller med "helsingørshue (sort skindhue med låddent skind) - og heller ikke kvinderne og børnene. Men de har ganske sikkert haft det rigtigt morsomt.
Familieportræt, 1890'erne.
|
Familieportræt 1891-. Kaptajn Mogensen. Børn og svigerbørn? BM.
|
Det kan være lidt sjovt at sammenligne Kaare Rasmussens billeder med Th. Yhr. HER. Og der er jo nærmest en verden til forskel. Dette er vist familien "J. Kofoed" fra Nyker, navnet er skrevet bag på. Så vidste glarmesteren, hvem der skulle betale? Men, hvem er det? Fotografen er Theodor Yhr fra Rønne, og da det er taget medens han havde atelier både i Rønne og Aakirkeby er det efter 1900, hvor han dagligt kunne tage toget fra Rønne til Aakirkeby. (Jeg er næsten helt sikker på, at han er Bornholms første pendler.) Glasnegativet er stort, 18x24 cm. Yhr var Bornholms førende fotograf, her lod man sig forevige, hvis det skulle være rigtigt godt. Jeg tror det er fra 1900'erne - 1910. ES:
Familie i Yhrs atelier.
Jeg har fundet dette super professionelle familiebillede i mine gemmer. Det er helt anderledes strengt komponeret end de familiebilleder, Kaare Rasmussen tog ca. 20 år senere. Her en familie, desværre ukendt, måske nogen ved det? Mor, far og deres seks børn? De to stående herrer til venstre kunne være tvillinger? Fotografen er Theodor Yhr, Rønne og Aakirkeby (står der på kartonnet, dvs. efter 1900- ca. 1910). De malede baggrunde blev almindelige i 1880erne og Th. Yhrs forgænger, G. Støckel, Rønne, brugte dem i sine sidste år.
|
Her er det vel en salonbaggrund, men det kunne også være landskaber og stuer. Hvis man monterede dem på rullegardiner, kunne man hurtig skifte scene. Og så blev der suppleret med et møbelarrangement, som fx her. Det lille bord og draperiet, som nærmest danner loft, havde fotograferne benyttet siden 1860erne. Mon ikke Yhr anskaffede sig klunkemøblerne i 1890erne? Det som ligner noget rod på gulvet til højre er sikkert et papmaché "klippestykke". Han afløste Støckel som fotograf i slutningen af 1888.
|
Familie i Yhrs atelier.
Kasseret - var dette billede – de tidligere ejere har formentlig ikke vidst, hvem familien var. Det ved vi heller ikke, men alligevel er det jo en del af vores kulturarv! Da billedet blev taget ud af rammen afsløredes fotografens navn; på fotokartonet kan man på blindstemplet læse: Theodor Yhr, Rønne Aakirkeby. Billedet giver også et meget godt indtryk af fotografens baggrunde.
Th. Yhr overtog G. Støckels atelier i Rønne i 1888 og kaldte sig i de kommen de mange år G. Støckels Efterfølger. Forretningen, som havde til huse i en ejendom på Store Torv i Rønne med adgang fra Antoniestræde, gik godt, og da man i 1900 åbnede jernbanestrækningen mellem Rønne og Nexø valgte Yhr at udvide forretningen med et fotoatelier i Aakirkeby. Nu var det blevet nemt at komme frem og tilbage mellem de to arbejdspladser i tiden før bilernes indtog. Dvs. at dette billede er optaget efter åbningen af filialen, som lå i Smedegade 30, Aakirkeby. Yhr overtog et eksisterende fotoatelier; det havde tidligere tilhørt fotograf Ingeborg Bertelsen, og hun igen havde overtaget det efter Louise Kaas, som var startet i Aakirkeby som fotograf i 1895. |
Billedet er en kontaktkopi af en stor glasplade, 18x24 cm. Beskåret lidt og monteret på et stykke fotokarton. Der er intet navn, intet nummer, intet der kan identificere familien på billedet.
Vi kan konstatere, at det er et ældre ægtepar ser man på de forknoklede hænder har de begge haft hårdt arbejde. De er omgivet af syv børn, hvoraf nogle formentlig er svigerbørn og man kan så begynde at gætte på, hvem der ligner hinanden og hvem der er kommet til. Hvorfor er de blevet foreviget? Næppe guldbryllup – det er ”børnene” for unge til. Måske var nogle af dem på vej ud i Verden - Amerika var jo på det tidspunkt et mål for rigtig mange bornholmere. Måske greb man blot chancen til at blive fotograferet af den dygtige fotograf Yhr fra Rønne, som nu var etableret i Aakirkeby. Familien er ganske sikkert fotograferet i årene mellem 1900 og 1910. |
Familien til købmand Chr. Bidstrup, Ellekongstræde, Rønne. 1923. Foto Th. Yhr. MUS19538.
Fotograf Th. Yhr. o. 1889-90. (Yhr startede først sin fotovirksomhed i 1889). Indgangen til amtmandsgårdens havestue, Rønne. Fotografi af kammerherre P. Holten, 1816-1897 og hustru 1823-?. Foto 1891 (?).
Bornholms Avis. 3. juli 1891. Th. Yhrs portræt af amtmand Holtens 50 års embedsjubilæum. Det er måske og formentlig ikke ovenstående billede Yhr udstillede i 1891, men det må være taget ved samme lejlighed. Den type karton billedet er monteret på fortæller, at fotografiet er fra et tidligt tidspunkt i Yhrs fotografiske karriere. Billedet er fra Bornholms Ø-arkiv, Zahrtmanns Samling. |
Theodor Yhr. Nr. 19263. "Onkel Urban & ?" BØA 2014-27.
|
Et yndigt portræt af en lille pige af det bedre borgerskab i Rønne med sin fine porcelænsdukke. Hvem hun er ved vi desværre ikke. Foto Th. Yhr, 1890erne.
|
Th. Yhr. ældre, ukendt ægtepar. Et kabinetkort, desværre uden nummerering. Bagsiden mørk og medtaget, fordi billedet har været sat i glasramme uden bagbeklædning.
|
Der er en verden til forskel på disse to portrætter. Principielt kan de have kendt hinanden. Flot er hun med sin sorte (tror jeg) dragt med astrakanpeskanter, net for ansigtet og papaply.
Fra bornholmskebilelder.dk. |
Foto Th. Yhr, efter 1900, affoto Kaare Rasmussen. Kaare Rasmussen affotograferede ganske mange billeder. Sikkert fordi folk endnu i 1920'erne samlede billeder af slægten i deres store fotoalbums. De mange børn skulle have hvert et sæt billeder - og så måtte de ældre billeder mangfoldiggøres. Kvinden her er ikke så gammel, som man umiddelbart skulle tro, i 40'erne? Hun er fotograferet foran stengærdet ved sit lille bindingsværkshus. Det ligner ikke Yhrs måde at fotografere på, men han kan jo også have affotograferet et endnu ældre billede.
|