Amatørfotografen Anton Pedersen levede sine sidste år af at fotografere
Retur til hovedsiden om Anton Pedersen. HER.
Fotografiet, der i sig selv er fint set motiv, må være fra Sorthat Odde, syd for Hasle. Det har også stor topografisk interesse: Det er en skanse til venstre og det lille bindingsværkshus er sandsynligvis en af de fire vagtboder, som omtales i U. Salchows militærbeskrivelse over øen Bornholm 1813-1814, (udgivet af Bornholms Historiske Samfund, 1954).
|
Boden synes at være opført i 1700-tallet og den er formentlig blevet overtaget af Sorthats fiskere, som har vedligeholdt den og benyttet den til redskabsskur. Vagtboden er bygget i bindingsværk, blot tre fag lang, to fag bred, den er forsynet med skorsten – hvilket understreger brugen som vagtbod. Stråtækket og med de traditionelle bornholmske husbrande på hver gavl. Der er også en brønd ved boden.
Fiskenes både er trukket op på land, typisk for den kyst, og man kunne forestille sig, at den stak brædder, man ser bag den ene båd, stammer fra en stranding. |
Anton Pedersen drev sin sagførervirksomhed fra den nu forsvundne Byskrivergård i Søndergade i Allinge. Efter skilsmissen i 1906 flyttede han til Rønne og droppede sagførervirksomheden, og han synes at have koncentreret sig om sit fotografi, forsøgte måske at leve af det ved salg af billeder til pressen, postkort, stereobilleder osv.
|
Hans postkortmotiver fremtræder ofte nærmest bløde i gengivelsen, romantiske kan man godt kalde dem, motiverne er fint disponerede og sikkert sete.
Anton Pedersen modtog to medaljer for fine billeder af vaskepiger, dels Bronzemedalje på den ”Internationale Ausstellung für Amateur-Photographie Berlin 1896 A. Pedersen” og dels i København nogle år senere. Den sidste medalje var fra ”Københavns fotografiske Amatørklub”. |
Hovedvagtspladsen 1906. Foto Bornholms Ø-arkiv.
Holger Bidstrups død. Stettestræde, Stålegade. Rønne.
Er dette Teglpræstegården? Fotograf Anton Pedersen, 1868-1909, postkort, Kielbergs Teglværk, 1906. Bornholms Ø-arkiv, lektor Linds samling, 1980-35.
Gammel kalkovn i Allinge.
Et af Anton Pedersens kendteste billeder – der er blot ikke så mange der ved, at det er ham der har fotograferet det. Han solgte fotografiet til Colbergs Boghandel i Rønne til brug for postkortfremstilling, og der er blevet trykt mange postkort efter det. Billedet er også benyttet i I.C. Stochholms billedværk ”Det som forsvinder” fra 1924, og det er derfor vi ved, at Anton Pedersen var fotografen. ”Gammel bornholmsk Kone” kaldes fotografiet i billedværket, på postkortet ”Lars Nielska tar sig en
Pris” og Lars Nielska betyder jo på bornholmsk Lars Nielsens kone, ”konna”. |
C.M. Brandt, f. 1872, gift 1902, død 1943, kasserer i Sparekassen i Rønne, ses her i Rønnes Nordskov. Han var også dygtig amatørfotograf og kom sammen med sagfører Anton Pedersen fra Allinge. Foto Anton Pedersen.
De fleste af denne type folkelivsskildringer skyldes Valdemar Myhre fra
Svaneke, som i rigt mål har foreviget bornholmerne på Østbornholm, men mon ikke denne kvinde har hørt hjemme på Bornholms vestland? Historien om Anton Pedersen blev oprullet af journalist Hansaage Bøggild, Bornholms Tidende, i artikler i avisen 1978 og 1979. |
Hammershus. Fotografisk postkort, tilhører Inge Mardal og Steen Hougs. (Efterkommere efter læge Sigfred Borch).
Allinge Havn. Fotografisk postkort, tilhører Inge Mardal og Steen Hougs. (Efterkommere efter læge Sigfred Borch).
Skovly, 1906. Foto Anton Pedersen, Bornholms Ø-akiv, 1980-35.
Fra Kastelsodden.
Fotograf Anton Pedersen, 1868-1909, postkort, Søndre Bådehavn 1906. Bornholms Ø-arkiv, lektor Linds samling, 1980-35.
Havet 1906 Stemning. Foto Anton Pedersen.
Strangegård i Klemensker.