Johan Hansen, Nexø, f. 24.3.1833, d. 10.8.1905. - Nexø-billeder
Se Johan Hansen og datteren Magdalene Hansens bedste billeder fra Nexø HER
Udsigter i Nexø - se flere udsigter - nederst på siden
En interessant oplysning. Bornholms Avis, 25. september 1886. Fotograf Johan Hansen, Nexø. "Fotograf Hansen her i Byen har for nylig udført et ret heldigt Fotografi af Neksø, set fra Nymøllehøjden. Den nordlige Del af den udstrakte lille By har dog ikke kunnet komme med paa Billedet". Det er ikke så tit, eller det sker stort set aldrig, at man får den slags oplysninger om fotografier i datidens aviser, så det er interessant at se, hvilket billede det drejer sig om. Der er faktisk to, der kunne være en mulighed. Her er annoncen.
|
Bladmængden på træerne på det nederste billede er større - så det kan være han har følt sig provokeret af avisens indlæg til at tage et billede med lidt mere af Nexøs nordlige del.
Udsigt over Nexø med fantastiske stengærder, et par møller, byens små huse. Foto Johan Hansen o. 1890? Bornholms Museum.
Enkelte ejendomme
Ferskesøstræde
Johan Hansen, kommer gående i Ferskesøstræde med sin hustru. På kartonet står "Johan Hansen, Nexø" i blindtryk - men det er vel hans assistent, datteren Magdalene Hansen, der har fotograferet forældrene. Billedet er monteret på foldet kort, brugt som hilsen af familien Hansen. Bornholms Museum.
Fotograf Johan Hansen, Ferskesøstræde, en vinterdag. Fra Berg-Sonnes Arkiv, 2506, Bornholms Museum.
Munkegade (Bredgade) - se flere billeder fra Munkegade HER.
Foto, Joh. Hansen (? - det er Joh. Hansens måde at fotografere på). Bredgade 22, Munkegade. Nexø. Opført 1866 for købmand Jens Andreas Marcker og kunne være taget få år efter opførelsen. Bemærk der er indrettet butik i gavlen ud mod Bredgade. Fra Nexø Museums digitale arkiv.
Munkegade 17, Nexø. Jeg tror dette er et blåtryk, en cyanotypi, som er et billigt prøvetryk af et glasnegativ. Jeg tror Johan Hansen er den eneste, der har brugt det. Det er Munkegade 17, Nexø. o. 1885. Fra Nexø Museums digitale samlinger ved Erik Gornitzka.
Ukendt fotograf, Johan Hansen (? - det er hans måde at fotografere på), før 1874. (Bagside tekst: Tilhører Signe Margr. Dam, Kirkestræde 27).
Det forestiller ejendommen Munkegade 18, matr. 52, Nexø, og at det er et tidligt fotografi fornemmer man tydeligt, fx er det kopieret på tyndt albuminpapir, der ikke er limet ordentligt på kartonnet. Hvis man kigger på et næsten samtidigt kort (1875) kan man se, at der ikke var bygget på den modsatte side af Munkegade, så det er genboens fine sandstensgærde man ser, Munkegade er mellem det og bygningen, og læg mærke til de nyplantede træer. Skipper Jørgen Peter Thuesen ejede Munkegade 18 1866-1906.
Skipper Jørgen Peter Thuesen havde tre børn - Mathias, Petra og Christine. Petras mand styrmand Laurits Christian Dam ejede huset 1906-1931. Fantastisk at have bevaret sådan et billede. Fra Nexø Museums digitale samlinger, ved Erik Gornitzka. 2014u22. |
Photo Garrison, Goole, Sydney Studio. Kaptajn P. Thuesen. Tilhører Nexø Museum.
|
Stormgade
Foto Johan Hansen. Nexø. (?). Stormgade 1870-1880'erne (?). Foto tilhører Steffen Dam.
Strandstræde
Dette er H.V. Munchs Gård, Strandgade 15, Nexø o. 1880. Cyanotypiet, motivet, er taget på bygningens bagside.
Fotografen: Foto Johan Hansen, Nexø (?). Fra Nexø Museums digitale samlinger v. Erik Gornitzka
Fotografen: Foto Johan Hansen, Nexø (?). Fra Nexø Museums digitale samlinger v. Erik Gornitzka
Jeg har en stor svaghed for disse cyanotypier (blåtryk), de er smukke synes jeg. De er nok blot af fotografen tænkt som et billigt prøvetryk tænker jeg, men det gør dem jo ikke dårligere.
Dette er fra Strandgade 15, Nexø, ca. 1880. Foto Johan Hansen, Nexø. Nexø Museums digitale samlinger, v. Erik Gornitzka.
Dette er fra Strandgade 15, Nexø, ca. 1880. Foto Johan Hansen, Nexø. Nexø Museums digitale samlinger, v. Erik Gornitzka.
Torvegade
Dette er et ret fantastisk billede, for det er fotograferet i Munchegården i Torvegade 5 i Nexø - som blev revet ned o. 1885 - og hvor Holms Hotel blev opført.
Interiør fra den gamle købmandsgård. En stue med en vældig jernovn, måske fra Strands jernstøberi i Nexø og med en imponerende "græsk" krukke på toppen - fra Hjorths Fabrik? Chatol, rundt bord, sofa mv. og læg mærke til meget flotte, barokke armstol midt i stuen. Den er fra 1700-tallets anden halvdel. Til højre for den en fin, gammel kurvestol fra 1860'erne, dem ser vi især på de ældste portrætter fx fra fotograf Johan Hansen i Nexø. Foto Johan Hansen, Nexø (?). Ca. 1880. Fra Sten Munch-Petersens album, Nexø Museums digitale samlinger v. Erik Gornitzka. |
Smedemester Findanus Pedersen, 1841-1903, i Nexø (med hunden) har fået fortalt sin historie, så fint og kærligt, af C.F. Hagemann, der var meget lokalhistorisk interesseret. Han skrev om bornholmske originaler i Bornholmske Samlinger, Findanus' historie er fra 1929.
Hagemann var født og opvokset i Nexø. Portrættet er også af Johan Hansen, 1860-70'erne. |
Torvegade 4. Huset på Munkebakken ejede Findanus' mor, men han rev det ned og byggede nyt i 1881. Portrættet er af Johan Hansen, Nexø, som vel også har fotograferet det gamle hus på Munkebakken. Jeg fandt historien, fordi den var gemt i Nexø Museums digitale samlinger ved Erik Gornitzka. Der er Munkebakkehuset også fra - men portrættet fandt jeg for nylig på et marked i Nexø.
Torvegade 34 i Nexø. En gade, hvor der muligvis er ved at blive lagt skærver på grusvejen. To spadserende kvinder og to lidt mere urolige børn. Det er blot et lille visitkortfoto, monteret på karton. Det er desværre en smule uskarpt. Det er ikke stemplet af fotografen, men er uden tvivl fotograferet af Johan Hansen, omkring 1900.
Hvor i Nexø? Bygning fra o. 1850. Se her hvor fint familien er præsenteret, husets herre er ingen i tvivl om, midt i billedet, højt på trappen, hustruen siddende beskedent ved siden af, sådan var det også. Den ældre generation på bænken til højre, to ugifte søstre og en tjenestepige (?), til venstre. Jeg aner ikke om det var sådan, men man kunne tro det. Og jeg er sikker på, at det er fotografen, der har arrangeret det på denne måde. Jeg tror vi er sidst i 1870'erne, omkring 1880. Foto Johan Hansen, Nexø. Kontaktkopi af 18x24 cm glasplade. BM.
Nexøs omegn
Dette meget godt sete motiv, med udsigt ind over Nexø fra Stenbrudsgården - med Stenbrudssøen i forgrunden - er fotograferet af Johan Hansen, Nexø. (Originalfoto findes på Nexø Museum). Ingen - med blot lidt fornemmelse for geologi - vil være i tvivl om, hvor vi er henne. Her er Stenbrudssøen fyldt op som i dag, og fra stengærderne ved den gamle bygning har man et storslået udsyn over Nexø mod syd.
Stenbrudsgården ved Nexø blev bygget i 1759 og fredet i 1988, efter et langt og produktivt ”liv”. Da den blev fredet var den tæt på nedrivning, ødelagt af ægte hussvamp, utætte tage, rådne gulve, ribbet for værdifuldt inventar at ubudne gæster. |
Selve stenbruddet, der her blot er en sø, blev, ligesom fem år senere bygningerne, anlagt i 1754 for ”kongelig regning”. Man havde brug for
billige byggematerialer til præstigebyggerier i København. I 1848 overgik sandstensbrud med bygninger tili privateje. I begyndelsen lå bruddet uvirksomt hen, men i 1872 blev stenbrydningen genoptaget og bruddet fungerede frem til 1957. Mon ikke dette billede er fotograferet kort efter stenbruddet blev opgivet? Formentlig i 1960erne. Stenbrudsgården ejes i dag af Sparekassen Bornholms Fond og udlejes til CRT, Center for Regional- og Turismeforskning. |
Ferskesø, Nexø, set fra syd med Johan Hansens hus og atelier til venstre. Foto Johan Hansen o. 1865-1870. Billedet er fra fotografens familie, BM 3557 Bornholms Museum.
Johan Hansen, Nexø Kirkes indre. Fotograferet i forbindelse med et bryllup.