Fotograferne i Allinge - (foredrag i Allinge april 2018)
Prospekt af Allinge omkring 1900. Ukendt fotograf.
Camera obscura - det mørke rum - var her fotografiet startede. Man ville fastholde det billede, der viste sig i camera obscura.
De to gentlemen, Niepche og Daguerre (fra Kjøllersamlingen) har fået æren fort fotografiets opfindelse. Englænderen Fox Talbot kom med sin opfindelse samtidig, fotogrtafi med negativ - og det var den proces der "sejrede". Første fotograf på Bornholm i 1847 var Anders Olsen.
Anders Olsen var bosat i Hasle, daguerreotyperede fra 1847 til midten af 1850'erne. Fra 1847 til 1864 kom der hyppigt rejsefotografer til Bornholm i sommersæsonen.
Daguerreotypi i privateje fra 1850'erne.
Hvis du har sådan nogle liggende i skuffen, så pas på dem! De er fotogrfiets "inkunabler".
Selv om kun ca. 10 % af fotograferne var kvinder - var det mange i datiden. Fotografiet blev et populært kvindeerhverv.
Disse tre er de første fastboende fotografer på Bornholm. Kun Gottlieb Støckel har - mig bekendt - fotograferet i Allinge.
Gottlieb Støckel var en meget dygtig fotograf og hans billeder er de første fotografiske gengivelser af Bornholm. Enestående billeder. Albumin kopier af glasnegativer.
Syv dygtige fotografer etablerede sig på Bornholm, da teknikken blev nemmere.
Chr. Møller var som de øvrige portrætfotograf, men har bl.a. taget fine stereoskopbilleder (3D) og masser af fotografiske postkort.
Th. Yhr var også fortrinsvis portrætfotograf. Flere af hans protokoller er bevarede, og da han gav sine bilelder løbenummer, jkan man identificere personerne på nogle af billederne.
Soltau Sivertsen var uddannet apoteker, etablerede sig som fotograf i 1898. Han er den første, der var rejsefotograf på Bornholm, tag mange skole- og konfirmationsbilleder. Han var den første på Bornholm, der havde bil
Magdalene Hansen havde lært fotografprofessionen af sin far. Hun fandt på at fotografere unge kvinder i deres bedste- og oldemødres gamle dragter. Hun havde også dragter på atelieret, som man kunne låne.
A.C. Holm var Gudhjems første fotograf og han tog mange billeder af det idylliske fiskerleje og dets beboere.
Oversigt over fotografer i Allinge (2018)
Fotografer i Allinge iflg. vejvisere. Fotografer med gult er de ældste fotografer, aktive før Første Verdenskrig.
Lægen og sagføreren havde råd til den da dyre hobby at fotografere. De var begge meget dygtige.
Allinges første fotograf og sammen med sønnen Alfred Kjøller, Nordbornholms bedste fotografer.
Blot tre ud af tusindvis "prospekter" fra Bendt Kjøllers hånd af denne høje kvalitet. En uvurderlig kulturhistorisk dokumentation.
Det eneste (pt) kendte portræt af Bendt Kjøller.
Den ene af de to kvindelige fotografer i Allinge, datter af urmager Andersen, der sammen med sin hustru kom fra Sverige.
Alfred Petersen overtager Eugenie Andersens atelier i Storegade i 1893. Omkring 1897 lejer han Bendt Kjøllers atelier i Pilegade.
Ad. Petersen fremstiller kopier af bendt Kjøllers glasnegativer.
Ad. Petersen er fotograf i Allinge, med atelier ti Storegade 18 fra 1893-1897, i Pilegade 8 fra 1897-
Den tredje fotograf i atelieret i Storegade 18.
Fotograf med en meget stor virksomhed over hele Bornholm. Formentlig lejede han sig ind i et atelier i Allinge, før han byggede dette atelier ved Havnen.
H.P. Jacobsen var den mest alsidige af Allinges fotografer. Desværre gik han fallit i 1908, fortsatte lidt i Rønne, men opgav senere det hverv.
Vi ved ikke noget om Karen Sørensen, andet end at hun altså var den ene af de to kvindelige fotografer i Allinge.
Victor Lund var portrætfotograf med atelier først her, i Havnegade 33, derefter kort i H.P. Jacobsens atelier 1909-1910.
Victor Lund fotograferede også topografiske motiver.
Thor Matzon stod som selvstændig fotograf i Allinge i 1902, en synes især at have været ansat hos Kjøller-fotograferne.
Otto Gornitzka var primært bogtrykker, men benyttede som sådan sine egne billeder.
Alfred Pedersen synes kun at have været professionel fotograf ganske kort tid omkring 1910.
Hans Andreas Ipsen overtog H.P. Jacobsens gamle atelier ved havnen i 1911. Efter Victor Lund 1909-1910 og Ad. Petersen 1910-1911. Han har atelieret til 1918.
Alfred Kjøller bliver bestyrer i sin fars atelier i Pilegade i 1911, 1916 overtager han det selv. I 1922 lejer han sig ind i H.P. Jacobsens atelier ved Havnen. Han køber det i 1926 og er der resten af sit liv.
Fotograf i Sandvig om sommeren, i Gesten i Jylland om vinteren.
Det er Arne Grønvang Nielsen der etablerer sig med polyfotos system og med atelierer - og filialer - i Rønne, Aakirkeby, Nexø og Sandvig.
Tredje generation, Bendt Kjøller junior, var parat til at tage over, da Alfred Kjøller døde i 1957. Udlært hos sin far. Tiderne havde ændret sig og skulle man overleve som professionel fotograf var det med butik med salg af fotoudstyr og film, fremkaldelse osv. Han flyttede til Snellemark i Rønne i 1963 og afhændede atelieret i Allinge nogle år efter. Fra Snellemark flyttede han til Store Torv i Rønne, men døde alt for ung i 1985.