Anton Pedersen, sagfører og fotograf, 1868- 1896-1909.
NAVN: Jens Nelius Anton Pedersen
DATA: Født i København 25.9.1868, død i Rønne 24.7.1909 AKTIV: ca. 1896-1909 ADRESSER: Allinge Fra ca. 1907 i Rønne UDDANNELSE: exam. jur og sagfører brugte ikke beskikkelsen efter 1906, amatørfotograf PORTRÆTFOTOS: ja GRUPPEFOTOS: ja REPORTAGEFOTOS: ja TOPOGRAFISKE FOTOS: - STEREOBILLEDER: Ja, en stor produktion, udgivet af Allinge og Colbergs Boghandel. POSTKORT: Ja fotografiske postkort. UDSTILLINGER: ja, som amatørfotograf i Berlin 1896 FAGLIG FORENING: - EFTERFØLGER: - ARKIV: - KOMMENTARER: Anton Pedersen var født 25. september 1868, og døbt Jens Nelius Anthon Pedersen. Han var ældste søn i en børneflok på tre. Faderen hed Johan Ludvig Pedersen og havde været skibsfører, men døde ung, blot 33 år gammel, forliste som fører af skonnerten ”Margrethe” af Allinge, på en rejse fra Geffle til Hull i november 1872. Da Anthon Pedersen blev født, boede forældrene i København, men de flyttede siden til Allinge. Hans mor, Nielsine Sandrea Margrethe Kofoed, klarede dagen og vejen som enke med sin lille modehandlerbutik i Allinge. Anton Pedersen blev uddannet som jurist i 1889. Af en notits i Bornholms Avis kan man se, at "Underretssagfører J.N.A. Pedersen, der hidtil har haft fast Bopæl i Rønne agter at tage Bopæl i Allinge". 15. juni 1897. 26 juni samme år er der annonce i avisen, hvoraf fremgår, at "Anton Pedersen, Allinge, besørger Dokumentskrivning, Inddrivelse af Fordringer, Retssager mv.". Dele af Anton Pedersens arkiv findes på Bornholms Ø-arkiv. Anton Pedersen solgte sine billeder til de illustrerede ugeblade. Bronzemedalje i Berlin 1896 og Københavns Fotografiske Amatørklub. Gift med senere fotograf Ema Gustave Killendahl, skilt ca. 1906. Ægteparret fik to børn, Ellen, der blev gift med en købmand i Rønne, og Poul der fik en uddannelse indenfor post- og telegrafvæsenet og sluttede sin karriere som postmester i Hasle. Bornholms Avis 17. december 1896
|
Til højre et visitkortfoto, 6,3x10,5 cm, bagsiden er "blank", dvs. uden tryk eller andre oplysninger om fotograf og sted.
Det slyngede monogram på forsiden AP mener vi er tidligere sagfører Anton Pedersen fra Hasle, der i 1904 afviklede sine forretninger, likviderede sit bo og efterfølgende forsøgte at leve som fotograf. Han gav op i 1909. Vi kender et billede med tilsvarende monogram forestillende arkitekt Mathias Bidstrup og familie, Rønne. HER Mon ikke vi også er i Rønne her, på havnen? Det er vel et udsnit af et større foto. A.P. Anton Pedersen. Blank Bagside. Tilhører Henrik Hartvig Poulsen, ØM. |
Bornholms Tidende 11. december 1897.
|
Bornholms Tidende 11. september 1902. Anton Pedersen. Annam-Papir.
Aagaard og Folkmann var professionelle fotografer, boghandler Reitzel regnes for en af Danmarks førende Pictorialister. Firmaet Budtz Müllers Egfterfølger Kjøbenhavn, på Annam-Papir. Anden præmie. |
Bornholms Social-Demokrat 28. april 1905. Anton Pedersen.
Bornholms Tidende 3. juni 1904. Anton Pedersen.
|
Bornholms Socialdemokrat, 8. juli 1905. Anton Pedersen.
|
Bornholms Socialdemokrat, 7. juni 1905. Anton Pedersen.
|
Bornholms Tidende 26. juli 1909. Anton Pedersen. Det var ulykkeligt, han drak sig ihjel.
Anton Pedersen, Allinge, stereobilleder, solgt hos Lauritz.com, november 2020. (Jeg bød på dem, men en automatbyder bød den meget højt op - og jeg er ikke postkortsamler).
Det er interessant at se, hvor mange forskellige stereobilleder, Anton Pedersen fik fremstillet i sit korte liv. Stereobilleder kom fra en ejer i Allinge.
Det er interessant at se, hvor mange forskellige stereobilleder, Anton Pedersen fik fremstillet i sit korte liv. Stereobilleder kom fra en ejer i Allinge.
Foto: Anton Pedersen, Allinge, selvportræt (eller taget af hans kone) af fotografen med fotoapparat. Kilde RODS.
Anton Pedersen, Allinge. Selvportræt. RODS.
På sagførerkontoret i Allinge.
I efteråret 1904 var det slut, hans bo blev solgt på auktion, herimellem "2 Stereoskop Haandkamera, 1 do. Rejsekamera, 1 Projektionsapparat med Fod og Oplader, 1 Haandapparat 13x18 med Taske uden Objektiv, 1 Satinermaskine og 2 Beskæremaskiner, Kopirammer, fotografisk Papir og forskljellige udmærkede Objektiver mv. .... Sagførerfuldmægtig og amatørfotograf Anton Pedersen, Allinge - flyttede senere til Rønne, her fotograferet af vennen C.M. Brandt på kontoret i Rønne, Søndergade 42. Kilde Bornholms Tidende, 3/2 1979. Bøggild.
Anton Pedersen blev gift tirsdag den 21. september 1897 med Emma Gustave Killendahl fra Maribo - hun havde to søstre, der også blev gift med bornholmere. Men i 1906 blev de skilt; Emma Pedersen rejste til København, hvor hun blev uddannet som fotograf. Hun virkede siden i Holbæk, og døde o. 1954 i København - i fotografernes stiftelse i Ryesgade. Hun tog sit fødenavn igen, Emma Killendahl. Signerede sine billeder: E. Killendahl & Asmussen, (Valborg M. Asmussen), Ahlgade 13, Holbæk.
|
Bornholms Avis 14. oktober 1904. Anton Pedersen. 1
Bornholms Avis 2. Januar 1905. Anton Pedersen.
|
Det billede, der var med på udstillingen i Berlin og som Anton Pedersen blev præmieret for. Det er vaskepigen Emma Elleby, f. ca. 1880. Kæmpestranden ved Allinge, gift Hass, flyttede til Roskilde. Medalje i Berlin 1896.
På Bornholms Museum. |
Lars Gornitzka fortæller: hun er min mormor, gift 11. november 1911 med Alfred Pedersen (fotograf HER) Kastaniegården i Allinge. Den unge pige hed Ingeborg Rønne og var ansat hos sagføreren som tjenestepige og kontordame, var 17 år i 1903. Billedet blev vist præmieret i 1897 med en medalje i KFAK, Københavns Fotografisk Amatør-Klub.
|
Der har været mange fotografer på Bornholm, men det er få, der har løftet sig op over det jævne, men dygtigt udførte håndværk. Således at forstå, at mange har koncentreret sig om portrætfotograferingen, eventuelt skole- og anden gruppefotografering. Dette udsagn gælder dog kun øens ældste fotografer fra 1860erne frem til mellemkrigsårene. Efter den tid, hvor portrætfotograferingen blev knap så lukrativ men samtidig et mere eksklusivt håndværk og hvor pressefotograferingen blev flere fotografers primære indtægtskilde, har der været flere dygtige fotografer på øen.
|
Blandt de ældre fotografer rager Gottlieb Støckel i Rønne, Valdemar Myhre i Svaneke samt far og søn Bendt og Alfred Kjøller i Allinge op over mængden. Men der er også én amatørfotograf, Anton Pedersen, der har haft denne særlige evne til at kombinere det gode motiv med en fotografisk kunnen. Han fik endda medaljer for sin indsats. Og det er jo vel at mærke i en periode, hvor fotograferingen krævede meget mere af sin udøver end i dag, hvor det digitale kamera har gjort fotograferingen til en helt anden og enklere disciplin.
|
Bornholms Avis 26. oktober (til venstre) og 17. december 1896. Stor hæder til den dygtige amatørfotograf.
Anton Pedersen modtog to medaljer for fine billeder af vaskepiger, dels Bronzemedalje på den ”Internationale Ausstellung für Amateur-Photographie Berlin 1896 A. Pedersen” og dels i København nogle år senere. Den sidste medalje var fra ”Københavns fotografiske Amatørklub”.
Sagførerfuldmægtig Anton Pedersen præsenterede sig i sit fotografiske virke som ”Anton Pedersen, Allinge” i de sidste år blot ”Anton Pedersen Eneret”. Han var uddannet jurist, og fungerede i nogle år som sagfører, først i Rønne, senere i Allinge og vist Hasle, men flyttede igen til Rønne i 1906.
Han var født i 1868, men døde efter eget ønske blot 41 år gammel i 1909. Kilde: artikler i Bornholms Tidende af Hansaage Bøggild, 1978-1979. |
Fra arkitekt Mathias Bidstrups arkiv, Bornholms Ø-arkiv 2001-11. "Sagfører Pedersen er ved at fotografere en Bølge".
Bøggild, Bornholms Tidende Bornholms Tidende 1. juli 1978. Anton Pedersen.
8. oktober 1904: Meddelelse i Bornholms Tidende, hvor Anton Pedersen meddeler, at han afvikler sine forretninger og likviderer sit bo.
Han forsøgte efterfølgende at ernære sig som professionel fotograf, men gav op, og valgte at slutte sit liv 24. juli 1909.
10. oktober 1909 annonceredes en auktion i avisen over Anton Pedersens ejendele, bl.a. han fotoudstyr.
Han forsøgte efterfølgende at ernære sig som professionel fotograf, men gav op, og valgte at slutte sit liv 24. juli 1909.
10. oktober 1909 annonceredes en auktion i avisen over Anton Pedersens ejendele, bl.a. han fotoudstyr.
Folketælling 1906. Søndergade 42. Ejer Th. Andersen (fajancefabrikanten). Han boede her med sin kone, Emma og deres to børn, Ellen f. 1899 og Poul f. 1903. Ægteparret blev separeret i 1906. Efterfølgende gik Anton Pedersen i hundene.
Anton Pedersen, død 24de juli 1909. Død af alkoholisme.
Hans Hjorths arkiv rummer mange gode billeder, som det nok er værd af dele med andre. Her er et, man kan komme i vinterstemning af. Et naturmotiv - fotografen er ikke nævnt, men billedet er udgivet af Colbergs Boghandel, som forhandlede de lokale fotografers arbejder. Jeg kunne forestille mig, at dette motiv skyldes den meget dygtige amatørfotograf Anton Pedersen, der også var sagfører i Allinge, men på et tidspunkt flyttede til Rønne og forsøgte at leve af fotografiet. Vi kan se, at han også solgte sine stereobilleder gennem Colbergs Boghandel. BØA 2011-29.
Bornholms Tidende 23. december 1907. Magdalene Hansen og Anton Pedersen.
Bornholmeren 24. marts 1973. Sagførergården.
Bornholmeren 30. marts 1973. Sagførergården. Stub Jørgensen skriver, at Anton Pedersen boede i sin morfars, avlsbruger Hessleriis, gård og han fortæller af hans mor havde hatteforretning i gården.