Folkelivsbilleder - fotograf Alfred Kjøller, dans, musik, teater, folkedans, karneval ...
|
To udklædte kvinder. Når man nu har gjort sig store anstrengelser med sin udklædning - måske til et karneval, så skal det selvfølgelig foreviges. Omkring 1920? Kjøllersamlingen, BØA.
En zigeunerske, Charleys Tante (begge 1910'erne) og tre berusede generaler. Karneval og/eller teater - eller hvad det nu kan være. Det sidste billede er taget i oktober 1946, hvor vi var sluppet af med både tyskere og russere - og det skulle selvfølgelig fejres?
Karneval eller teater. Kigger man i gamle aviser var februar måned højdepunkt for dilettantteaterstykker og karnevalsgilder. Om disse mennesker er klar til det ene eller andet eller begge dele er vel ligegyldigt. Herlige er billederne fra 1919, fotograferet af Alfred Kjøller. Nu er det bare om at komme med gode bud på, hvem og hvad de forestiller. BØA-samling.
Der er nogle få fine teaterbilleder i den store glaspladesamling fra Kjøllerfotograferne i Allinge. Og søger man i avisen kan man se, at byen havde en dilettantforening i nogle år. Måske er der nogen, der kender til den historie? Her synes skuespillerne at være kaldt frem efter forestillingen, i hvert fald til ære for fotografen. Et hurtigt kig i avisen afslører, at man i 1914 spillede Charleys Tante, i 1915 Nøddebo Præstegård og i 1916 Eventyr på Fodrejsen. Om det var dilettantforestillinger alle ved jeg ikke.
Vi ved ikke, om fotografen er Alfred Kjøller, Andr. Ipsen - eller en tredje. Se også billederne HER.
Også et billede til de der skriver de lokale amatørteatres historie. Teater i Allinge? 1919. A519-9 Kjøllersamlingen.
Karneval på Nordbornholm? "1927" står der på billedet af pigen til venstre med buketten. Det er også hende, der er fotograferet ved stolen. De to smarte unge damer til højre - med cigaret! - er vel fra samme tid? Og så var det vel i 1920'erne, at damerne for alvor begyndte at vise ben - og cigaretter! Foto Alfred Kjøller, stor glaspladesamling, BØA.
I den store Kjøllersamling ligger disse herlige fotografier sammen med nogle fine teaterbilleder, og kunne være fotograferet samtidigt. Unge kvinder i bornholmske "folkedanserdrager" i 1910'erne. Med tanke på det arbejde, der blev gjort på Bornholms Nordland af lærer H.P. Kofoed med bl.a. bevaring af bornholmske folkedanse, kunne man tænke sig, at der var en sammenhæng med det initiativ. Fotografen er uden tvivl Alfred Kjøller.
De er også her, hele holdet af glade dansere. Unge mennesker ser det ud til, der har været mange gode foreninger på Nordbornholm en gang. Det er faktisk ret fint at have denne lille samling af disse folkedanserdragter. De blev jo syet af hvad man havde, sikkert omsyede man ældre dragter. Nederdelene - skørterne - var gerne forsynet med pyntebånd som her. Drengene har knæbukser, hvid skjorte, vest og skærf. Og så rød tophue, som mange folkedansere vist stadig bruger, selv om det i virkeligheden er en nathue.
Et orkester fra Allinge-Sandvig. Kvinden er Helene M. Ipsen, F. 1881 gift med Hjalmar Ipsen, F. 1884 - (nr. 2 fra højre). Med violin bagerst til venstre Alfred Kjøller. Men hvem er de andre herrer mon? Billedet tilhører Jette Holkmann Jacobsen.
Hjalmar Ipsen var interesseret i jagt og vinfremstilling og så ikke mindst musik. Han praktiserede som musiker, var leder af Allinge Hornorkester samt spillede på diverse dansesteder, bl. ”Palmehaven” sammen med Helene. Han etablerede sit eget musikforlag som specielt var kendt i Skandinavien. Et stort værelse i Løsebækgade var fyldt med noder fra gulv til loft. Af en regnskabsbog fremgår det, at sønnen Paul har ajourført nodesalg til og med 1956. Iflg. En artikel af 9-9-1972 i Bornholmeren komponerede Hjalmar også selv, ofte under navn R. Nespi (Ipsen stavet bagfra). Nogle af hans kompositioner: Der er slag i gong-gongen (en foxtrot) tilegnet ”Palmehaven” i Sandvig. Iflg. Avisnotatet – meget populær. A.S.G.`s fest,arcj. Nasat-Galop, Klinkevals, Litas Tyrolervals tilegnet hans niece (Lita Bohn Ipsen). Hjalmar Ipsen var ansat i Sparekassen i Allinge fra 1905.. I 1941 blev han bestyrer af Sparekassen. Hjort Ipsen har benyttet mange af Gelius Linds kompositioner og nedskrevne noder i sine musikhæfter. Gelius Lind var Helenes morbror. |
Folkedanserpiger har Alfred Kjøller fotograferet mange af - pga. interessen for folkedans på Nordbornholm.
|
Her har jeg samlet et lille orkester, med forskellige instrumenter, violin, citar, mandolin, harmonika og en tværfløjte. Alfred Kjøller - og hans far Bendt Kjøller - var begge dygtige amatørmusikere, iflg. mine optegnelser. Bendt Kjøller var kordirigent og i en periode leder af et hornorkester. Her er det sønnen, der i årene fra 1910'erne (de to kvinder) og frem til 1942 (den store harmonika) har fotograferet musikere på Nordbornholm. Tænker jeg.
Når nu vi er i det poetiske hjørne, og fordi det lige om lidt er nytår, så vil jeg præsentere jer for de tre yndigste gratier, balletpigerne - måske fra Svanesøens Nordbornholm. Hvem de er ved vi ikke - endnu?? Hvornår? O. 1930?