Hans Frederik Andersen, maskinmester i 1866, dygtig amatørfotograf
NAVN: Hans Frederik Andersen
DATA: Født 1. sept. 1879 på Fyn og var i 1901 maskinassistent i 1866, på S/S Heimdal. Død 17. januar 1934 og blev begravet fra Sionskirken i Rønne
AKTIV: Ca. 1901-1920
ADRESSER: -
UDDANNELSE: Maskinmester (amatørfotograf)
PORTRÆTFOTOS: -
GRUPPEFOTOS: -
REPORTAGEFOTOS: -
TOPOGRAFISKE FOTOS: Gode topografiske billeder, monteret som 8x8 glasdias.
STEREOFOTOS: -
POSTKORT: -
UDSTILLINGER: -
FAGLIG FORENING: -
EFTERFØLGER: -
ARKIV: Bornholms Ø-Arkiv og Bornholms Museum.
KOMMENTARER: I Metodistkirken.
DATA: Født 1. sept. 1879 på Fyn og var i 1901 maskinassistent i 1866, på S/S Heimdal. Død 17. januar 1934 og blev begravet fra Sionskirken i Rønne
AKTIV: Ca. 1901-1920
ADRESSER: -
UDDANNELSE: Maskinmester (amatørfotograf)
PORTRÆTFOTOS: -
GRUPPEFOTOS: -
REPORTAGEFOTOS: -
TOPOGRAFISKE FOTOS: Gode topografiske billeder, monteret som 8x8 glasdias.
STEREOFOTOS: -
POSTKORT: -
UDSTILLINGER: -
FAGLIG FORENING: -
EFTERFØLGER: -
ARKIV: Bornholms Ø-Arkiv og Bornholms Museum.
KOMMENTARER: I Metodistkirken.
Et billede taget af Hans Frederik Andersen på Grønland (går jeg ud fra). Mon han som maskinmester var med på en tur og fik lejlighed til at tage billeder som dette - meget flot fotograferet.
|
Hans-Henrik Fentz fortæller: Det er "GUSTAV HOLM" fra Den Kongelige Grønlandske Handel. Skibet blev leveret i 1893 til Kryolith, Mine og Handelsselskabet, København i 1893 som "FOX II". Solgt i 1924 til Ø.K. og omdøbt til "GRØNLAND", videresolgt samme år til Grønlands Styrelse og omdøbt til "GUSTAV HOLM". Senere overgået til Den Kgl. Grønlandske Handel, som solgte skibet til Finland i 1952.
|
Der findes en stor samling 8x8 dias, scioptikon-billeder på Bornholms Ø-Arkiv. Optaget af Hans Frederik Andersen, som var maskinuddannet og kom til Bornholm o. 1900. Hans Frederik Andersen blev maskinmester i Dampskibsselskabet 1866 og dertil en meget dygtig amatørfotograf.
Billederne på være fra 1900-1920'erne. Iflg. en folketælling fra 1901 boede han da på Rønne Afholdshjem i Østergade. Han var født 1. sept. 1879 på Fyn og var i 1901 maskinassistent i 1866, på S/S Heimdal. Han fik familie i Rønne, døde i 1934 og blev begravet fra Sionskirken i Rønne. Zionskirken (staves på begge måder) har også en samling fornemme, og også farvelagte, 8x8 dias fra hans hånd. Bornholms Museum har stor samling af fotografiske glasplader, optaget af givers farfar, Hans Frederik Andersen, som kom til Bornholm 1901. Han døde i 1934, og det er i denne periode, han har fotograferet på Bornholm og ved Svendborg. BM 2515. Billederne kom til Bornholms Museum i 1995. Samlingen af 8x8 dias, hvorfra jeg viser billederne her, er på Bornholms Ø-Arkiv. BØA 2014-08. |
Hammeren og fyret på Hammeren
Udsigt over Hammeren og Hammerhavnen i Sænebugten. Og med Hammerværkets mange bygninger og aktiviteter, som helt prægede området. Havnen var anlagt for at kunne udskibe de store mængder sten, der blev brudt på Hammeren. Man aner også fyret øverst på Hammeren. Foto 1910'erne (?) Hans Frederik Andersen, fotograferede ca. 1905 og 1930.
|
Fyret på Hammeren. Et meget fint foto af fyret på Hammeren. Bemærk kvinden forrest i billedet med et bokskamera. Et super billede, høns i buret, de statsautoriserede tørrestativer står som de er tegnet på et kort i 1897, som findes i Søfarts Styrelsens arkiv. Vinduet i højre hjørne af fyrmester boligen er muret til, der lå oprindelig fyrmesterens kontor. Se mere om fyret på Hammeren HER.
|
Fyret på Hammeren og forrest Hammersøen. Bygningen midt i billedet er arbejderboliger med en smedje ved den søndre ende i ”Humledal”.
Forbindelsen til omverdenen - Dampskibsselskabet af 1866 og andre skibe
Kongskibet Dannebrog for udsejling i Rønne Havn.
Dampskibsselskabet 1866's nyeste skib o. 1920, S/S Heimdal, som var 1866's sidstbyggede dampskib. (Stor omtale i Bornholms Tidende 22. april 1914). Eller fra en af metodisternes konferencer på Bornholm. Fotografen, Andersen var metodist og kan have foreviget den store begivenhed, hvor Metodistkirken muligvis havde chartret Heimdal. Her ses det gamle ekspeditionskontor (1913-1965). Hans Frederik Andersen, var maskinmester i Dampskibsselskabet 1866 og en meget dygtig amatørfotograf.
To dias af S/S Heimdal, der ankommer til Rønne o. 1920. Billedet er fra en lysbilledserie, benyttet af metodisterne på Bornholm. Tilhører Finn Bræstrup, Rønne.
S/S Scandia, strandede i december 1917 ved Galløkken.
Fra jernbanerne på Bornholm - 1900 til 1968
Christian X ved Rønne H. - siden ind mod byen - måske ved et besøg i forbindelse med åbning af Allinge-banen i 1913. Foto Hans Frederik Andersen.
Jernbanestrækningen gennem Kleven. Strækningen mellem Klemensker og Rø blev anlagt som en del af Allingebanen i 1913. 40 år kørte der tog her, strækningen blev nedlagt i 1953. Alle var enige om, at det var en af smukkeste jernbanestrækninger i Danmark - og der har været mange planer om at genskabe en togbane netop her. Foto o. 1920 (?) Hans Frederik Andersen. Fotograferede på Bornholm ca. 1901-1930.
Christiansø
Fiskerlejer
Arnager. Endnu et af de flotte 8x8 dias. Det er et fint billede af Arnager Havn, 1910'erne. Foto af maskinmester i 1866 Hans Frederik Andersen. Bornholms Ø-Arkiv.
Udsigt over Gudhjem
Figenhuset i Gudhjem
|
Gudhjem. 1910'erne. Foto Hans Frederik Andersen, BØA. Fin detalje med robåden i forgrunden.
|
Gudhjem. Et smukt billede af Gudhjem Havn, her efter 1917, hvor det gamle ammunitionshus på Sorteodde Batteri blev flyttet ca. 100 meter til sin placering på havnen (ses bag sejlskibet). Huset var, som jeg har forstået det, erhvervet af fiskerne i Gudhjem-Melsted, som senere åbnede forretning i bygningen. Foto Hans Frederik Andersen, o. 1920. BØA.
Vang med tipvognsspor. Udbygning af havnen? Foto af maskinmester Hans Frederik Andersen. Omkring 1910. 8x8 dias. Bornholms Ø-Arkiv. Ivar Holm: Jeg tror, at det er en renovering. Man fjerner det rådne trædæk, og så blev der lavet en rampe til stykgods cirka midt på kajen. I min barndom blev den brugt til udspring, når man badede i bassinet.
|
Dette er fra Aarsdale Havn. "Hullagård" ses i baggrunden.
|
Snogebæk: Snogebæk Hovedgade - første hus til venstre er nr. 32 og det næste hus (efter Nils Plumsvejs start) er nr. 30.
Købstæderne, Rønne, Hasle, Allinge, Svaneke, Nexø
Lille Torv i Rønne o. 1910-1915 (?). Stålegade forrest til højre, Torvegade bag cyklisten til venstre. Hans Frederik Andersen.
|
Torvegade i Rønne o. 1920. Se mere om Torvegade i Rønne HER.
|
Rønne, Østergade set fra Kirkepladsen med Metodistkirken, Zionskirken.
|
Erichsens Gård, Laksegade 7 i Rønne. Foto o. 1920. Hans Frederik Andersen. BØA. Købstadsmuseum under Bornholms Museum.
Se meget mere HER. |
Fra Hasle Havn med Herolds Hotel. O. 1920.
Allinge med havnen, Højers Hotel, Allinge Boghandel, en bager og ejendommen med uret (klokken er lidt over fire). Vi har mange billeder af Allinge Havn fra denne vinkel, men det er altid godt at se nye billeder. Af maskinmester Hans Frederik Andersen, BØA.
Fra Svaneke Havn o. 1920. Med Hotel Østersøen og Siemsens Gård. Foto Hans Frederik Andersen, BØA.
|
Torvet i Nexø - på en bilfri dag - dvs. længe før bilerne skulle tælles i tusindvis på Bornholm. Til højre er det jo Højskolehjemmet, der blev tegnet af arkitekt Funch-Espersen (ham med jernbanestationerne på Allinge-banen bl.a.). Højskolehjemmet åbnede i 1912. Bag træerne anes resterne af det gamle højskolehjem i en etage. Bag gadefejeren er det Sparekassen for Nexø og Omegns statelige bygning, færdigbygget i 1908. Den rummede også postkontor, indgangen var nærmest højskolehjemmet. Bygningen gik til under bombardementerne for meget snart 72 år siden. Foto Hans Frederik Andersen.
|
Kirkerne - de runde
Hammershus
Bemærk kameraet til venstre. Enten har de været to venner afsted, eller Hans Frederik Andersen har haft et ekstra apparat med.
Ude på landet
BM har også glasnegativ af samme motiv, "Blemme Mølle", i Blemmelyng, Nylars. Stubmøllen er fotograferet af Hans Frederik Andersen, maskinmester, han kom til Bornholm 1902 døde i 1934, og billedet er så fra den tid. BM.2515.
Langdal, Paradisbakkerne
|
Ibsker Højlyng.
|
Klippekysten
Klipperne nedenfor Hammershus en flot snevejrsdag.
Hestestenen ved Gudhjem.
Jeg har vist nogle billeder her, 8x8 dias, fotograferet af maskinmester i 1866, Hans Frederik Andersen. Han har håndkoloreret et par af dem, her er et af Lyseklippen ved Helligdommen, sammen med et "almindeligt" s/h 8x8 dias. Omkring 1920. De er på BØA. Bornholms Ø-Arkiv.
Kysparti ved Randkløve.