Lidt om at fotografere i 1860erne
Fotografen Gottlieb Støckel, 1839-1889, fotograf på Bornholm 1864-1888, tog dette stereoskopfotografi på en af sine ture rundt på Bornholm. Han var den første på øen, der havde fundet ud af, at der var penge i stereoskopplader, altså dobbeltbilleder, som man ser herover. Betragtede man dem gennem et særligt stereoskop var det motiv man så tredimensionelt.
|
Støckel rejse Bornholm tyndt omkring 1870. Johns Kapel, Hammeren og Hammershus, Helligdomsklipperne, Gudhjem, Ekkodalen. Han tog rigtig mange billeder og må have fremstillet et stort antal stereoskopbilleder til salg. Han fotograferede også meget i Rønne. Det var der han boede og havde sit atelier.
Billedet findes på Bornholms Ø-arkiv. |
Således rejste fotografen Gottlieb Støckel omkring 1870. Hestevogn, to heste og to til tre hjælpere. Den sorte "klat" på vejen er hans store newfoundlænderhund. Her ved vi, at det er Støckel, der fotograferer scenen, medens herren til højre står ved det, jeg tolker som et transportabelt mørkekammer. Hvad skulle det ellers være? Den plade, Støckel fotograferer scenen med, er netop blevet "gydet" her, dvs. at man har hældt en lysfølsom mikstur udover en tynd
glasplade.
|
Man siger, at glaspladen blev "gydet", og det gjorde man med en blanding af kollodium, jod- og bromsalt og pladen blev gjort lysfølsom i en sølvnitratopløsning. Herved fik man et negativ. Men metoden var besværlig, fordi pladerne skulle eksponeres og fremkaldes umiddelbart efter gydningen for at undgå krystaldannelser. Derfor måtte man medbringe et mørkekammer, når man var udenfor atelieret, for alle processer foregik naturligvis i mørke. Nu venter den velklædte fotoassistent blot på at fremkalde glasnegativerne, når fotografen er færdig.
|
Gottlieb Støckel ville også forevige scenen på afstand. Når dette motiv var "i kassen" var det om at komme tilbage til det transportable mørkekammer, så optagelsen ikke blev ødelagt,af for lang tids venten.
En omrejsende fotograf
Havde men ikke etableret sig med atelier og fotoforretning, kunne man være rejsefotograf. Så kunne man bygge sig en vogn som den man ser på billedet her. N.E. Plymouth fotograferede også på Bornholm - gad vide om han fik fragtet vognen med over - eller om han klarede sig på anden vis? Se mere om Plymouth - og se hans fotografier HER.
|
”N.E. Plymouth. Australia-Fotografi-Vagn”. Borrby 1869. Fra ”Skånska fotografer 1845-2005”, Malmø Museer 2005.
En efterkommer, Hanna Plymouth fortæller (2012): "N.E. Plymouth var min farfars farfar. Han tog sitt namn efter att ha varit i Nya Zeeland och Australien där han först letade guld - sedan var hemma och sedan åkte tillbaka och var fotograf. Den "prärievagn" som han åkte omkring med på den skånska landsbygden så småningom hette AUSTRALIA." |