Allinge Havn - gennem fotograf Bendt Kjøllers linse
Havnegade 19 udsmykket i anledning af kong Chr. IX og dronning Louises guldbryllup 26. maj 1892. Det var borgmester Marckmanns bolig og arbejdssted. Otto Wilhelm Alexander Marckmann, 1820-1911, var kongelig udnævnt borgmester og tillige toldkontrollør, telegrafbestyrer og postmester. Marckmann var med til at lægge grunden til stenhistorien på Nordbornholm, da han tiltrådte i 1871 og solgte ud af de ”unyttige” klippearealer. Han fungerede til 1890. Fra 1881 havde han sit borgmesterkontor på rådhuset ved Kirkepladsen. Marckmanns ejendom på havnen blev revet ned i 1908. Foto på Bornholms Museum.
Allinge Havn 1891, foto Bendt Kjøller. (Jul på Bornholm 1944 og 1956). "Kollasjeven" er karakteristiske for den tid.
Mange svenske indvandrere må være sat i land her i havnen. På billedet er det de store sejlskibe der tørrer sejl. Briggen forrest bærer amerikansk flag og under briggens formast ses skibsroer Hans Sandersen og ved agterstavnen er det vist havnefoged Jens Jørgensen (med hvid trøje og sort rundpulet hat). |
Skibsroer og fisker Hans Sandersen ejede og beboede Nørregade 10, indtil sønnen snedker Hans Andreas Sandersen overtog det i 1893. Havnefoged Jørgensen boede i Nørregade 49, som han opførte som 20-årig, idet han var uddannet snedker. Siden blev han skibroer og lods og også havnefoged. Han var 61 år ved folketællingen i 1890, hvor han blot blev benævnt som lods. Foto Bendt Kjøller. Bornholms Ø-arkiv.
|
Et kig hen over Allinge Havn i 1890'erne. Her i inderhavnen er det sejlskibene der dominerer. Det er nemt at se, at den vigtigste udførselsvare var brosten, kantsten mm. De blev lastet om bord på skibene ved hjælp af en slidske og hårdt fysisk arbejde. Yderst til venstre i Havnegade er det "Hotel du Nord", derefter indgangen til bager Sandersens butik. I baggrunden ser man her og på mange af de andre billeder "Norre Mylla",(Nørre Mølle, Nordre Mølle, Bymøllen), der var så stor, at man kunne køre igennem den med vogn. Møllen afløste i 1875 en ældre mølle og blev revet ned i 1928-1929.
Endnu et af Bendt Kjøllers vidunderlige havnebilleder fra Allinge Havn. Det er kendt, men fortjener at blive nydt igen. Billedet er taget 16. august 1898, hvor der bliver flaget i anledning af borgmester Wilh. Marckmann og hustrus guldbryllup. Det er samtidig det sidste billede af galeasen "Maria", hjemmehørende i Allinge.
|
Hun var bygget i Stralsund i 1871, men blev købt i juli 1897 af et partsrederi med snedkermester Anton Sonne som bestyrende medlem. Maria var på rejse fra Allinge mod København, men forliste 10. december 1898 eller en af de efterfølgende dage, måske kæntret under orkanagtig storm ved Leba. Tre besætningsmedlemmer omkom, skipperen hed C.P. Schou. (Erik Pedersen, Sejl, Damp og Motor).
|
De to billeder er ikke helt identiske, læg fx mærke til at der er losset flere sten af hestevognen i forgrunden på det store billede.
Flere dejlige billeder fra Allinge Havn, foto Bendt Kjøller, Allinge Havn. Skonnerten i forgrunden hedder vist Hans Riga (?), og læg mærke til møllen, man kan fornemme at vingerne drejer rundt. Fra Peter Haubergs Samling, Nationalmuseet.
Her er et fantastisk billede, som vel nok er fotograferet af Bendt Kjøller i 1890'erne. Meget detaljerigt, kræver nok lidt digital restaurering, men det er også fint som det er. Endda med fotografens fingeraftryk.
Fotograf Bendt Kjøller, glasnegativ, et sejlskib i Allinge Havn, mus106746. (Jeg kan desværre ikke læse navnet på skibet). |
Allinge Havn 1895. Dampskibet til venstre er S/S Erna af Nexø og til højre S/S M. Davidsen af Hasle. Skibet" Frej" - synes at være kølhalet inderst i havnen. Lige bag ved pakhuset kan man se, at Teknisk Skole er ved at blive bygget, altså er årstallet 1895. Frej var en havareret svensk Damper, den afgik 31. juli 1895 til Lübeck med "Henriette" på slæb!! (Bornholms Avis 1.8.1895.)
Dette er et af Bendt Kjøllers kendte billeder. Meget stemningsfuldt. Skonnerten Peter af Allinge, bygget 1876 af H.J. Pedersen til Mogens Ipsen Kurts, købmand i Allinge. Den blev solgt i 1886 til København og igen i 1901 til Aalborg. Peter sprang læk og sank i 1915 i Kattegat. (Mine?). (Fra Erik Pedersen, Med Sejl, Damp og Motor 1998).
Udsejling fra Allinge i 1890'erne, hvor Peter må have været på "besøg" i Allinge. Fotograf Bendt Kjøller, Allinge, 1889-1908.
Udsejling fra Allinge i 1890'erne, hvor Peter må have været på "besøg" i Allinge. Fotograf Bendt Kjøller, Allinge, 1889-1908.
Sejlskibet forlader Allinge Havn. BM.
Fiskerbåde i Allinge Havn
Ingen har nogensinde - på Bornholm - taget så dejlige havnebilleder som Bendt Kjøller i Allinge Havn. Han har elsket den romantik og det miljø, der har været i havnen, kombineret med tanken om at kunne rejse ud og få nye indtryk. Og komme hjem igen. Måske er det blot min tolkning, men hans billeder er i hvert fald i særklasse. Foto Bendt Kjøller, havnen i Allinge o. 1900. Sejlene tørres. Peter Haubergs samling, Nationalmuseet.
Livet på Allinge Havn en sommermorgen efter at fiskerne er kommet i land. Båden i forgrunden har nummer D6, hvilket fortæller, at den var indregistreret som kadrejerbåd, dvs. at den blev brugt til handel med skibe der lå på rheden. Den forreste båd var oprindelig svensk. Personen i den er Peter Pedersen, Brogade i Allinge, hvis far kom til Allinge med alt sit habengut i båden. Mange husker fisker Peter Manfred Pedersen i Brogade 4, som han og familien ejede fra 1910 og helt frem til 1982. Desuden havde de røgeriet ved den nordlige havneplads, som ses i baggrunden, senere Janus Jacobsens Røgeri. Hans far var fisker Svend Johan Pehrsson, der var indvandret fra Matvik ved Karlshamn i Sverige. I Allinge arbejdede faren også som stenhugger, og i 1892 han fik han bygget Brogade 3, som han og familien havde frem til 1930. Det var almindeligt, at man flyttede møbler m.v. med båd. Foto Bendt Kjøller 1897. Bornholms Museum. (tekst: Jens Riis Jørgensen).
Den anden optagelse må være taget næsten samtidigt. Det tyder på, at Bendt Kjøller havde for vane at tage mindst to optagelser af de motiver, han satte sig for at fotografere. Vi kan se, at han solgte sine billeder til forskellige af datidens illustrerede tidsskrifter, som fx "Hver 8 Dag" m.fl.
Jeg har en oplysning om, at dette billede forestiller skånske sildebåde i Allinge Havn 1896. Fotografen er selvfølgelig igen Bendt Kjøller. Og billedet er igen et af de mange fra Peter Haubergs Samling, Nationalmuseet.
Formentlig forestiller dette billede også skånske sildebåde i Allinge Havn 1896. Fotografen er selvfølgelig igen Bendt Kjøller. Og billedet er igen et af de mange fra Peter Haubergs Samling, Nationalmuseet.
Fiskerbåde i Allinge Havn, her tørres sejl, de var af bomuld og ville gå til, hvis de blev pakket sammen, medens de var våde. Numrene gør, at vi kan identificere bådene og deres ejere. Måske nogen ved om sådan et arkiv er tilgængeligt på nettet? Foto Bendt Kjøller, Allinge. Fra Peter Haubergs samling, Nationalmuseet.
|
Bendt Kjøller har taget nærmest uendelig mange stemningsfulde billeder, fra dengang tiden stod stille og verden var så meget bedre!! Nå! Så bedre ud end i vor tid, hvor reklamer og alt andet af den slags som regel forstyrrer billedet.
|
Begivenheder - reportagefotografen Kjøller
Foto Bendt Kjøller, Allinge. Allinge Havn med Hotel Danmark, købmand mv. Martin Larsen og en Skibsproviantering.
Kontaktkopi af glasnegativ 8x11 cm ca. Samling avk.
Brandvæsenet i Allinge er ved at pumpe vand op i en stor trætønde. Sidst i 1890'erne.
Kontaktkopi af glasnegativ 8x11 cm ca. Samling avk.
Brandvæsenet i Allinge er ved at pumpe vand op i en stor trætønde. Sidst i 1890'erne.
Bendt Kjøller var også reportagefotograf. Altså - skete der noget, var han på pletten med sit kamera. Men det var jo før, aviserne bragte pressebilleder, som vi kender det i dag. Man kunne fremstille klicheer, men så skulle der være sket noget ganske særligt.
Jeg ved ikke hvad der sker her, men det kan være, at nogen har et godt bud? Båden med sejlet med en (rød) stribe var en lodsbåd.
Foto Bendt Kjøller, havnen i Allinge o. 1900. Peter Haubergs samling, Nationalmuseet.
Jeg ved ikke hvad der sker her, men det kan være, at nogen har et godt bud? Båden med sejlet med en (rød) stribe var en lodsbåd.
Foto Bendt Kjøller, havnen i Allinge o. 1900. Peter Haubergs samling, Nationalmuseet.
Her er det reportagefotografen, der har været i gang. Vi er stadig på Allinge Havn, og her flages der fra alle skibsmaster og på land. Måske er det alle skipperne, der er forsamlede foran bådene. Gad vide hvad de fejrer? Foto Bendt Kjøller. Stadig før 1900 (?). Fra Peter Haubergs Samling, Nationalmuseet
Vinter og hårdt vejr i Allinge Havn
Vinter i Allinge Havn. Foto Bendt Kjøller, fra Peter Haubergs samling på Nationalmuseet.
Allinge Havn set fra nord
Slutningen af 1890'erne. I P. Haubergs Samling, Nationalmuseet.
Allinge Havn, Efter 1902 - før 1904. Foto Bendt Kjøller.
Fotografiske studier i voldsomt stormvejr i Allinge Havn,. Havet, Hasle Havn 1890'erne. Bendt Kjøller.